Geen overheidsmiddelen meer voor nieuwe woonzorgcentra?

02/06/2009 13:17

Zorgnet Vlaanderen

Op 9 juni 2009 organiseert Zorgnet Vlaanderen samen met KBC een studiedag over de financiering van een duurzaam en vernieuwend bouwproject. De bedoeling van de studiedag is aan de deelnemers zoveel mogelijk praktische houvasten te bieden, zowel op het vlak van financiering van infrastructuur als op het vlak van de laatste trends inzake bouw-, woon- en zorgconcepten.

Zorgnet Vlaanderen groepeert ruim 330 social profit woonzorgcentra in Vlaanderen. Dit is ongeveer 40% van de Vlaamse residentiële ouderenzorg.

De vergrijzing stelt de directies en raden van bestuur van woonzorgcentra voor een bijzondere uitdaging. Over tien jaar zullen er 70.000 80-plussers bijkomen, de grootte van een middelgrote provinciestad. Bijgevolg zal ook de zorgvraag toenemen.

Zorgnet Vlaanderen staat voor toegankelijke, kwaliteitsvolle en betaalbare zorg, ook voor die groeiende groep van zeer kwetsbare ouderen op hogere leeftijd die nood hebben aan een aangepaste, kwalitatieve woonzorgomgeving. Aangezien een voldoende aanbod een voorwaarde is voor de garantie op toegankelijke, kwaliteitsvolle en betaalbare zorg, vraagt Zorgnet Vlaanderen om de optimale ondersteuning van initiatiefnemers voor nieuwe woongelegenheden in woonzorgcentra.

Zorgnet Vlaanderen vraagt naar meer VIPA-middelen om een tijdige inhaalbeweging op de demografische evolutie te kunnen maken

Een vergelijking tussen het aantal door de Vlaamse overheid geplande en reeds uitgebate woongelegenheden in woonzorgcentra leert dat ruim 18.000 Vlaamse ouderen op een aangepaste woonzorgomgeving wachten. Om een tijdige inhaalbeweging op de demografische evolutie te kunnen maken, vraagt Zorgnet Vlaanderen dat het VIPA-budget tijdelijk, nl. gedurende zes jaren, voor de woonzorgcentra verhoogd zou worden van ¤ 50 miljoen naar ¤ 90 miljoen.

Zorgnet Vlaanderen vraagt de overheid om een correcte financiering van nieuwe voorzieningen en voorzieningen die uitbreiden

De kostprijs van de infrastructuur is niet het enige probleem waar initiatiefnemers mee geconfronteerd worden. Directies en bestuurders van woonzorgcentra aarzelen om een nieuw woonzorgcentrum te starten of uit te breiden omdat ze geconfronteerd worden met aanzienlijke exploitatieproblemen:

- een mogelijke halvering van de ZIV-tegemoetkoming in 2010 levert bijzondere onzekerheden op,

- ook is het onduidelijk of de regering de meerkost van de sociale akkoorden van 2000 en 2005 consequent zal blijven financieren. Ook hebben nieuwe voorzieningen geen Sociale Maribel,

- verder is er een onvoldoende ZIV-tegemoetkoming bij opstart,

- ten slotte komt de Vlaamse overheid nauwelijks financieel tussen in de door haar oplegde normen in verband met leef- en woonklimaat en voorzieningenbeleid.

_________________