De toekomst van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking:


DPRN debat 15 juni 2009, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam, 13:00 - 17:00 uur

AMSTERDAM, 20090609 -- Ontwikkelingssamenwerking (OS) ligt onder vuur. De geringe effectiviteit, de fragmentatie van de sector en het ontbreken van duidelijke strategieën leiden tot kritische vragen in de media en politiek. Grote wereldproblemen als klimaatverandering, energieschaarste en internationale veiligheid vragen om verbreding naar internationale samenwerking (IS). Maar wat willen we met OS/IS bereiken? Hoe kunnen we dat het beste aanpakken? Welke infrastructuur en beleidsinstrumenten zijn nodig voor een effectieve OS/IS? Dat zijn enkele vragen in het DPRN debat over de toekomst van de Nederlandse OS/IS.

Vier werkgroepen, elk samengesteld uit 16 vertegenwoordigers uit wetenschap, beleid, praktijk en bedrijfsleven debatteerden de afgelopen maanden over deze vragen. Dat resulteerde in 47 stellingen over kwesties als armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling, gebonden hulp, de rol van het bedrijfsleven, de ruimte om te experimenteren en het opschalen van de Nederlandse OS naar het Europese of multilaterale niveau. De stellingen vormen input voor sectorspecifieke discussies die op 15 juni worden afgerond. Daarna presenteren de werkgroepvoorzitters de visies van wetenschap, beleid, praktijk en bedrijfsleven aan een breder publiek.

De werkgroepvoorzitters zijn:
* Maarten Brouwer (Ambassadeur in algemene dienst Ontwikkelingssamenwerking, Ministerie van Buitenlandse Zaken);
* René Grotenhuis (directeur Cordaid, auteur van `Geloven dat het kan');
* Peter Nijkamp (hoogleraar Vrije Universiteit, voorheen voorzitter NWO)
* Herman Mulder (Onafhankelijk Adviseur Duurzame Ontwikkeling, v.m. Directeur-Generaal ABN AMRO).
De voorzitters gaan in debat met een panel van vertegenwoordigers van politieke partijen en het publiek in de zaal. In het politieke panel hebben zitting Joris Voorhoeve (VVD), Marianne Douma (D66) en Peter Heintze (PvdA).

Het debat zal bijdragen aan de moderniseringsagenda van Minister Koenders en de verkiezingsprogramma's die in de zomermaanden worden geschreven. Voor aanmelding en meer informatie zie: structurefollowsstategy.dprn.nl.

Het Development and Policy Review Network werd in 2003 opgericht als een netwerk van ontwikkelingsexperts uit Nederland en Vlaanderen. Het doel van DPRN is het stimuleren van debat over ontwikkelingsbeleid en het bevorderen van samenwerking en synergie tussen wetenschappers, beleidsmakers, `de praktijk' en het bedrijfsleven op het gebied van internationale samenwerking. In 2008 startte de tweede fase van DPRN, welke loopt tot eind 2010. Voor meer informatie zie: www.dprn.nl





Ingezonden persbericht