Arenden boven Brabant tijdens vijfde Valkerijbeurs in Gilze


GILZE, 20090609 -- De Stichting Valkerij & Natuur organiseert zondag 14 juni zijn vijfde Valkerij & Natuurbeurs op de terreinen van Falls Lodge in Gilze. Met deze beurs wil de organisatie het eeuwenoude valkerijambacht positief onder de aandacht brengen.

Vorig jaar kon de vierde editie van de beurs met spectaculaire roofvogeldemonstraties rekenen op meer dan tweeduizend bezoekers. ,,Ik zie het als een uitdaging om het dit jaar nog beter te doen'', zegt voorzitter Rob van Dipten. Hij geeft in het dagelijks leven leiding aan een beroepsvalkerij bedrijf en heeft de beschikking over een honderdtal roofvogels waarmee roofvogeldemonstraties en workshops worden gegeven.

,,De valkerij wordt door de `groene lobby' vaak in een negatief daglicht gesteld, terwijl wij met deze echte valkeniershappening de valkerij op een positieve wijze willen presenteren aan het publiek. De afwisselende demonstraties laten de verschillende jachttechnieken zien die roofvogels gebruiken om in de natuur aan hun kost te geraken.''


Thema Arenden

Het thema van de Valkerij & Natuurbeurs sluit ieder jaar weer aan op sfeer en uitstraling van de beurs. Voor 2009 in het jubileumjaar is dit 'Meesters van het Luchtruim'. Gedurende de beurs tonen de arenden hoe zij het luchtruim boven Brabant beheersen. Natuurlijk zullen ook de spectaculaire stootduiken, die de valken maken op de loer, te zien zijn. De hoge vlucht zoals het werk met de valk wordt genoemd ademt de gehele ambiance die de valkerij vertegenwoordigt.

,,Natuurlijk zijn we de kinderen niet vergeten. Ze kunnen zich laten schminken als kerkuil of roofvogel en beleven spannende momenten dichtbij de roofvogels, gaan braakballen pluizen of genieten van de vele dieren bij de kinderboerderij.


Uitgebreid assortiment

Het publiek kan op de beurs de materialen bewonderen die de valkenier gebruikt bij de omgang met de roofvogels. ,,Het hoofdonderdeel zijn de grote roofvogel vliegdemonstraties van de valkeniers die met een uitgebreid assortiment aan roofvogels en uilen uitpakken. Er worden zo'n honderdtal roofvogels tentoongesteld.''

De aanwezigen kunnen aan deze dag een mooi souvenir overhouden, want foto's maken is toegestaan. Het jachthoornensemble `t Sticht zorgt voor de bijhorende muziek en standvastig blijven zij blazen zelfs als de meute bloedhonden van de Midland Hunt hun adellijk jachtvermaak op hen oefent. ,,Met recht een internationale beurs, want er zullen ook standhouders uit Duitsland en België meewerken aan het evenement en daar ben ik natuurlijk zeer blij om'', besluit van Dipten.