Gemeente Haren

Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw dr. Renée Otter

Officier in de Orde van Oranje Nassau

09/06/2009

Mevrouw Otter zet zich al jaren met hart en ziel in voor patiënten met kanker. Dit doet zij nationaal en internationaal. Zij is een toonbeeld van de gepassioneerde hulp en inzet die je alleen ziet bij mensen die op een bijzondere manier betrokken zij bij het lot van hun medemens.

Mevrouw Otter heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteitsverbetering van oncologische zorg in Noord Nederland. Zij was degene die de samenwerking tussen ziekenhuizen en specialisten in de noordelijke regio initieerde en stimuleerde en daarin een onmisbare schakel was.

Het IKN (Integraal Kankercentrum Noord) vervulde een voorbeeldfunctie voor alle andere Integrale Kankercentra in Nederland. Zij heeft onvermoeibaar visitaties afgelegd en met een bijzondere volharding de uitkomsten daarvan besproken en onder de aandacht gebracht van externe stakeholders, zoals zorgbelang, zorgverzekeraars, ziekenhuizen, centra voor palliatieve zorg etc.

Haar privé-leven is daarbij voortdurend een sluitpost geweest. Zij heeft bovendien het karakter dat zij confrontaties met specialisten niet uit de weg gaat als de kwaliteit van geleverde zorg niet menswaardig of niet goed genoeg is. De patiënt, haar en onze medemens, staat altijd centraal. Zij heeft door haar combinatie van gedrevenheid en deskundigheid meer bereikt dan voor mogelijk werd gehouden. In haar visie lopen twee belangrijke rode draden, namelijk Samenwerking en Patiënt. Vanuit haar functie heeft zij op een voortreffelijke wijze bestuurlijke en directionele leiding van de organisatie vorm en inhoud gegeven.

Mevrouw Otter is een van de initiatiefnemers van het Nationaal Programma Kankerbestrijding. Als lid van deze stuurgroep heeft zij het initiatief genomen om met soortgelijke programma's in andere Europese landen samen te werken en ervaringen uit te wisselen. Zij onderhoudt namens deze stuurgroep internationale contacten.

Zij heeft bovendien een groot aantal nevenfuncties en rollen vervuld op het gebied van:

* kwaliteitsborging en verbetering van de behandeling, verpleging en verzorging van kankerpatiënten;

* het vergaren en verder verspreiden van de ontwikkelingen op het gebied van kankerbehandeling en zorg, internationaal, nationaal en regionaal

* ontwikkelen en versterking van de organisatie in multidisciplinair verband (medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, paramedici, patiëntenorganisaties e.d.) van de kankerzorg.

Reeds in een vroeg stadium heeft mevrouw Otter zich gerealiseerd dat verbetering van de kwaliteit van de oncologische zorg begint bij onderwijs, opleiding, na- en bijscholing van medisch specialisten, huisartsen, oncologisch verpleegkundigen en basisartsen. Zij heeft diverse activiteiten ontplooid op het gebied van na- en bijscholing vooral op het terrein van de palliatieve zorg. Onderwijs en opleiding vallen echter niet onder de taken van een integraal kankercentrum. Het is door haar grote inzet gelukt om bij de Rijksuniversiteit Groningen enkele bijzondere leerstoelen in te stellen, onder andere op het gebied van klinisch onderwijs in de oncologie en op het gebied van onderwijs in de kosteneffectiviteit van oncologische behandelingen, zodat deze aspecten terecht in onderwijs aan basisartsen en in de opleiding van medisch specialisten een plaats hebben gekregen.

Dit geldt ook voor wetenschappelijk onderzoek. Zij is de motor geweest achter het verrichten van onder andere epidemiologisch onderzoek, hetgeen heeft geleid tot een groot aantal wetenschappelijke publicaties in gerenommeerde medische tijdschriften en tot universitaire promoties, waarbij zij de rol van co-promotor heeft gekregen.

De enorm positieve steunbetuigingen, negen in totaal, van onder andere haar collega medici, tonen de enorme blijk van waardering voor Renée Otter. Ook de steunbetuiging van onze voormalige minister van VWS, mevrouw dr. Els Borst-Eilers, is hier een voorbeeld van.

In 1989 is mevrouw Otter aangesteld als directeur/bestuurder van het Integraal Kankercentrum Noord (IKN). Sinds medio april dit jaar is het IKN gefuseerd met het Integraal Kankercentrum Stedendriehoek Twente (IKST). Samen vormen ze nu het Integraal Kankercentrum Noord Oost (IKNO). Mevrouw Otter is voorzitter van de Raad van Bestuur.

Op 1 juni 2009 is Renée Otter 20 jaar in dienst van het IKNO. Ter gelegenheid van dit jubileum is er op 8 juni een congres voor haar georganiseerd.