Cito

Utrecht, 9 juni 2009
PO-raad, VO-raad, AVS en Cito slaan handen ineen

Overstap van groep 8 naar brugklas kan soepeler

Jaarlijks gaan er ongeveer 185.000 leerlingen van het primair onderwijs (PO) naar het voortgezet onderwijs (VO). Veel leerlingen ervaren deze overgang als een grote stap. De PO-Raad, VO-raad, AVS en Cito slaan daarom de handen ineen om deze overstap soepeler te laten verlopen. Zij vinden dat de scholen voor primair en voortgezet onderwijs samen verantwoordelijk zijn voor de leerlingen van groep 8 en de brugklas.

Op verschillende plekken in het land bestaan samenwerkingsverbanden van PO- en VO-scholen om de overstap naar de brugklas zo goed mogelijk te laten verlopen. In aanvulling hierop wordt door PO-Raad, VO-raad, AVS en Cito de komende periode een plan uitgewerkt waarin de volgende punten centraal staan:


1. Voor een goede aansluiting tussen groep 8 en de brugklas moet de informatie die het basisonderwijs overdraagt voor het voortgezet onderwijs helder en goed interpreteerbaar zijn. Daarom gaan scholen werken met het elektronisch leerlingdossier (ELD). Het ELD zal informatie over het niveau van de leerlingen bevatten. Met die informatie kunnen de docenten in de brugklas verder gaan op het niveau waar de leerling in groep 8 gebleven is.
2. De toetsen die nu worden afgenomen in PO en VO, vooral om het taal- en rekenniveau te meten, moeten beter op elkaar aansluiten. Daardoor wordt beter zichtbaar hoe leerlingen zich in de loop van hun schooltijd ontwikkelen.

3. Scholen moeten de mogelijkheid krijgen om op basis van toetsresultaten meer maatwerk te bieden aan leerlingen. Als het onderwijs er beter in slaagt deze resultaten te gebruiken om het onderwijsprogramma aan te passen, kan elke leerling zich nog optimaler ontwikkelen.

4. In 2010 wordt in twee á drie regio's een pilot uitgevoerd, waarbij de Citotoets in de eerste week van april (week 13) op de computer wordt afgenomen. Beoogd wordt een betere benutting van de onderwijstijd in groep 8. Onderzocht wordt wat de gevolgen van deze latere afname zijn voor de overgang van PO naar VO. Ook wordt bekeken of flexibele afname van de eindtoets mogelijk is (eerder of later dan het huidige afnamemoment). Uitgangspunt is dat de kwaliteit van het basisschooladvies niet ter discussie komt te staan en een eindtoets, als onafhankelijk gegeven bij de keuze van het best passende type voortgezet onderwijs, behouden blijft.

De reguliere Citotoets begint op 2 februari 2010 en wordt schriftelijk afgenomen.