Geen teken van verbetering op korte termijn op de Belgische arbeidsmarkt

09/06/2009 10:00

MANPOWER BELGIUM

BRUSSEL, 9 juni 2009 - Volgens de Manpower Barometer voor tewerkstellingsvooruitzichten gaan de rekruteringsintenties van de werkgevers voor het derde opeenvolgende kwartaal achteruit. De Nettotewerkstellingsprognose voor het 3e kwartaal haalt de negatieve waarde -1%. Dit wil zeggen dat er net iets meer werkgevers van plan zijn om personeel te ontslaan dan dat er werkgevers zijn die verwachten hun personeelsbestand uit te breiden.

Philippe Lacroix, Managing Director van Manpower Belgium: "De resultaten van onze enquête laten op korte termijn geen teken van verbetering op onze arbeidsmarkt zien. In tegendeel, de werkgevers koesteren nog altijd heel voorzichtige rekruteringsintenties. Ze blijven hun personeelsbestand aanpassen in functie van het huidige economische klimaat en met het oog op een eventueel herstel.Het grote merendeel van de werkgevers - 88% - voorziet geen verandering in hun personeelsbestand in het komende kwartaal. Ook al zien we enkele tekens van stabilisatie, toch zijn de werkgevers niet van plan om hun rekruteringsactiviteiten weer op te nemen, en houden ze liever hun afwachtende houding aan. Op internationaal niveau merken we dezelfde voorzichtigheid, met negatieve voorspellingen in 22 van 34 bevraagde landen."

Key Facts:

Zoals elk kwartaal stelde Manpower aan 755 representatieve Belgische werkgevers (meer dan 70.000 wereldwijd) dezelfde vraag: "Hoe zal de totale werkgelegenheid in uw onderneming zich het komende kwartaal - dus tot het einde van september - ontwikkelen in vergelijking met het huidige kwartaal?"

1 België nationaal - 5% van de 755 bevraagde werkgevers voorspelt dat er in de periode tot eind september nieuwe jobs zullen bijkomen, terwijl 6% verwacht dat ze hun personeelsbestand zullen moeten inkrimpen. 88% plant geen veranderingen aan te brengen. De Nettotewerkstellingsprognose - of het verschil tussen het percentage werkgevers met aanwervingplannen en het percentage werkgevers met ontslagen in het vooruitzicht - zakt naar -1%. Na uitzuivering van de seizoenvariaties haalt de Nettotewerkstellingsprognose ook -1%, de laagste waarde sinds de lancering van de enquête in het 3e kwartaal van 2003. In dezelfde periode vorig jaar haalde de barometer nog +7%. Ten opzichte van vorig kwartaal is er een daling met 3 punten.

2 België regionaal - Enkel de Brusselse werkgevers koesteren positieve rekruteringsintenties voor de komende 3 maanden (+4%). De voorspellingen zijn minder zeker in Vlaanderen (0%) en in Wallonië (-1%), een weerspiegeling van de stagnatie op de arbeidsmarkt.

3 België sectoraal - In vergelijking met vorig kwartaal gaan de rekruteringsintenties in 5 sectoren achteruit. In tegenstelling tot hetzelfde kwartaal vorig jaar, lopen de intenties terug in 7 sectoren. In 4 sectoren geven de werkgevers hun meest pessimistische vooruitzichten weer sinds de lancering van de enquête in België tijdens het 3e kwartaal van 2003. Het gaat om de sectoren Transport, logistieke & communicatie (-6%), Horeca (-5%). Industrie (productie) (-4%), Openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (-3%).

4 Internationaal - Ondanks enkele tekens van stabilisatie op de arbeidsmarkt blijven de tewerkstellingsvooruitzichten negatief in 22 van de 34 bevraagde landen en gebieden. In de Verenigde Staten blijft de Nettotewerkstellingsprognose voor het 2e kwartaal op rij op het laagste niveau (-2%) sinds de recessie van 1982. In de regio Azië/Pacific blijven de vooruitzichten positief in 5 van de 8 bevraagde landen, ook al zijn deze vooruitzichten lager dan gewoonlijk. In Europa zijn de zijn de rekruteringsintenties voor het eerst negatief sinds 3 jaar in Duitsland (-4%). De tewerkstellingsprognoses blijven pessimistisch in Spanje (-8%), Italië (-6%) en het Verenigd Koninkrijk (-6%), Frankrijk (-4%) en Nederland (0%).

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel