Ingezonden persbericht




Lazer SuperSkin(TM) motorhelm geeft 70% meer bescherming tegen hersenletsel

Grootste vooruitgang in hoofdbescherming sinds de uitvinding van de integraalhelm in de jaren zestig

Amsterdam, 9 juni - Het Belgische bedrijf Lazer heeft een revolutionaire nieuwe hoofdbeschermingstechnologie, het Phillips Head Protection System(TM) (PHPS(TM)), onder licentie gekregen van het Britse Phillips Helmets Limited. Daarmee heeft Lazer een nieuwe motorfietshelm ontwikkeld die bijna 70% meer bescherming biedt tegen de meest ernstige vormen van hersenletsel in vergelijking met conventionele helmen.

Tot op vandaag is hoofdletsel kenmerkend voor motorfietsongelukken. In 67% van alle motorfietsongelukken en in 85% van alle met dodelijke afloop is het hoofd betrokken. Gedurende de laatste jaren heeft de helmontwikkeling verbetering gebracht in ergonomie, comfort en hoofdbescherming. Echter, geen van deze ontwikkelingen heeft bij een impact tegen het hoofd een belangrijke vermindering kunnen brengen in de schade die binnenin de hersenen ontstaat door de scheurende krachten die de rotatie van het hoofd en de rotationele bewegingen van de hersenen in het hoofd veroorzaken. Deze rotationele stress is een belangrijke oorzaak van ernstig en soms dodelijk hersenletsel. Het SuperSkin(TM) membraan aan de buitenkant van Lazer's nieuwe helm, dat de glijdende beweging van de hoofdhuid over de schedel nabootst, vermindert de zijdelingse krachten met ongeveer 50% en de specifieke krachten die een scheurende rotationele werking hebben met 67,5% in vergelijking tot gewone helmen. Deze vermindering in rotatie geeft bijna 70% meer bescherming tegen hersenletsel. De Lazer SuperSkin zal vanaf 15 juni 2009 beschikbaar zijn in Nederland via Trophy Nederland BV in een integraal en een open uitvoering.

De ernstige gevolgen van rotationele impact op het hoofd

Rotationele acceleratie is door een belangrijke Europese study over helmveiligheid aangestipt als een hoofdoorzaak van ernstig hersenletsel (1). Het veroorzaakt distorsie en scheuringen in de hersenen en bewegingen van de hersenen in het hoofd om het moment van impact. Wanneer een kracht op het hoofd inwerkt, volgen de hersenen de beweging van het hoofd met enige vertraging omdat zij in de schedel drijven. Deze distorsionerende krachten veroorzaken het scheuren van bloedvaten en zenuwcellen binnenin de hersenen. Dit leidt to zeer ernstige verwondingen (Diffuse Axonal Injuries) die een dodelijk gevolg kunnen hebben.

Nieuwe helmtechnologie vermindert rotationele beweging

Uitgebreide testen hebben aangetoond dat een Lazer helm uitgerust met het SuperSkin membraan de rotationele krachten met 50% vermindert in vergelijking met een gewone helm, zonder membraan (2). Een vervolgstudie heeft aangetoond dat deze vermindering in rotationele kracht 67,5% meer bescherming geeft tegen het letstel dat daardoor ontstaat (3). Voor videobeelden, zie: http://www.lazerhelmets.com/en/motorcycling/superskin/superskin-movies-player.php?file=superskin_uk.flv

'Tot nu toe zijn helmen ontwikkeld om te beschermen tegen lineaire krachten. Door een helm te ontwikkelen die beter beschermt tegen de vaak dodelijke gevolgen van rotationele krachten hopen wij een bijdrage te leveren aan veiliger motorfiets verkeer.' zegt Lazer's CEO Alexander de Vos van Steenwijk.

SuperSkin werkt als de huid op ons hoofd

Dr. Ken Philips, voorzitter van Phillips Helmets, werd voor de ontwikkeling van het Phillips Head Protection System(TM) (PHPS(TM))ead Protection SDystemHH geïnspireerd door de manier waarop de hoofdhuid onze hersenen beschermt. SuperSkin(TM) is een elastisch membraan dat over de harde schaal van de helm wordt getrokken. Tussen de schaal en het membraan is een smeerstof aangebracht die ervoor zorgt dat het membraan dezelfde functie vervult als onze hoofdhuid: glijden bij impact. Bij een impact glijdt het membraan over de schaal en rekt tot acht keer zijn oorspronkelijke lengte uit. Daardoor worden de rotationele krachten zowel op het hoofd als op de hersenen verminderd.

Dr Philips is vijftien jaar bezig geweest met het ontwikkelen van dit hoofdbeschermingsconcept Zijn bedrijf, Phillips Helmets Limited, heeft aan Lazer een licentie verleend onder een exclusieve overeenkomst om zijn helm prototype te ontwikkelen.

Nieuwe Lazer helm een vertrouwde verschijning maar toch apart

De SuperSkin(TM) membraan is beschikbaar op twee Lazer helmen, de Solano integraal helm en de Rider open helm. Deze helmen zien eruit als gewone Lazer helmen. Hun oppervlakte is echter anders vanwege het membraan, dat licht meegeeft als erop gedrukt wordt.

De Lazer SuperSkin helmen zullen vanaf 15 juni 2009 beschikbaar zijn bij Trophy Nederland BV in een integrale versie en in een open versie. De integraal versie zal ¤339 kosten en de open versie ¤249.


1. COST 327 study on helmets and motorcyclist safety, 1997-2002. COST is de European Co-operation in the Field of Scientific and Technology Research.


2. Testen door het onafhankelijke Transport Research Laboratory in de UK.


3. Digitale simulatie modelling door het Institute of Mechanics of Fluids and Solids Louis Pasteur Universiteit van Strasbourg onder het management van Professor Rémy Willinger en in samenwerking met het CNRS (frans nationaal centrum for wetenschappelijk onderzoek).

Over Lazer

Opgericht in 1919 onder de naam Lacroix en handelend onder de merknaam Lazer sinds 1980 is het de oudste motorhelm fabrikant en een leider in technologie, ontwerp en productie. Lazer wil leider in hoofd- en hersenbescherming zijn. Daarvoor volgt Lazer zijn eigen normen en beschouwt de wettelijke normen als minimum vereisten. Lazer verkoopt helmen die aan deze eigen normen voldoen in 49 landen. Bezoek www.lazerhelmets.com.

Voor meer informatie

Thomas McNeill, Boer & Croon

T.mcneill@boercroon.nl

+31 652568805

Thomas McNeill
Secr: +31 20 301 45 14
Mobile: +31 6 52 568 805
E-mail: t.mcneill@boercroon.nl

Boer & Croon | Corporate Communication B.V.
Amstelveenseweg 760, P.O. Box 75784
NL-1070 AT AMSTERDAM, The Netherlands
Tel.: +31 20 301 40 20
Fax: +31 20 301 40 29
www.boercroon.nl