Gemeente Leeuwarden

Leeuwarder krachtwijk koploper in Energiepilot

Leeuwarden is landelijk koploper in de pilot van het Rijk over energie besparen in Krachtwijken. Alle bewoners van de krachtwijk Heechterp-Schieringen ontvingen eind 2008 een aanbod voor een gratis energieadvies en Energiebox. De actie was een groot succes: Ruim 600 gezinnen (een derde van de wijk) maakten gebruik van dit advies aan huis en ontvingen de Energiebox met zes gratis spaarlampen en een LED-lamp.

De eerste verbruiksstanden wijzen uit dat de bewoners baat hebben bij de energieadviezen. Met eenvoudige maatregelen verdient een huishouden per jaar al snel zo'n ¤ 150,- op de energierekening. Het project wordt ondersteund door SenterNovem en de adviesbureaus SME Advies en ResCon.

Als onderdeel van het project sloot Burgemeester Crone vorig jaar oktober met 73 gezinnen een weddenschap met een looptijd van een jaar. Bewoners van wie de energienota dit jaar tien procent lager uitvalt dan vorig jaar, ontvangen een Poeisz-waardebon ter waarde van ¤ 40,-, bovenop de besparing op de energierekening. Iedere maand wordt de meterstand opgenomen. De resultaten van de weddenschap worden in oktober 2009 bekend gemaakt.

De samenwerkende partijen rondom de krachtwijk reserveren verder vanuit een driejarige Energieambitie ¤¬ 250.000,- extra middelen om de wijk energiezuiniger te maken. De woningbouwcorporaties zetten onder meer in op een energiezuinige aanpak bij renovaties zoals in de Abeelstraat, een proef met directe teruglevering van zonne-energie en het ombouwen van portiekverlichting naar LED-verlichting. De inzet is gericht op sociale en economische stijging van de bewoners.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting van de gemeente Leeuwarden via telefoonnummer 058 - 233 40 02.