Gemeente Rotterdam

9 juni 2009

Stadsburgerschap krijgt nieuwe impuls

Stadsburgerschap, het motto voor participatie in Rotterdam, krijgt een nieuwe impuls. Deze bestaat uit een nieuw dialogenprogramma, één loket voor burgerinitiatieven, het inzetten van succesvolle Rotterdammers als rolmodel en inburgeringscursussen gericht op deelname aan de samenleving. Ook wordt extra ingezet om de participatie van jongeren in Rotterdam ook na Jongerenhoofdstad 2009 te bestendigen.

Positieve ontwikkelingen
De tweede generatie `nieuwe Nederlanders' heeft een grote inhaalslag gemaakt. Dit constateert het stadsbestuur op basis van onderzoek van onder andere de Erasmus Universiteit. Zo zijn het opleidingsniveau, de arbeidsparticipatie en woonsituatie sterk verbeterd. Ook het aantal startende ondernemers neemt toe. Rotterdammers van allochtone afkomst voelen zich even sterk Rotterdammer als autochtone Rotterdammers. Dit blijkt ook uit de deelname van verschillende Rotterdammers aan bijvoorbeeld de dialogen en burgerinitiatieven. Moderne stadsburgers vormen in toenemende mate een interculturele mix.

Wethouder Rik Grashoff van participatie, cultuur en milieu: "Deze positieve ontwikkelingen zijn hoopvol. Diversiteit begint een motor van onze stad te worden. Dit vraagt om een andere toon in het participatiebeleid."

Uitvoeringsprogramma's
Het nieuwe dialogenprogramma en de nieuwe aanpak inburgering zijn al door het college vastgesteld. De overige voorstellen - één loket voor burgerinitiatieven, het rolmodellenprogramma en de jongerenparticipatie - worden voor de zomervakantie aan de gemeenteraad aangeboden. Met de dialogen die voor de zomervakantie starten, wordt onder meer verkend welke gedeelde waarden er bestaan onder Rotterdammers. Als er draagvlak voor is, worden deze waarden vastgelegd in een burgerschapsmanifest of charter. Inspiratie voor dit charter is een vergelijkbaar initiatief uit Toronto. Deze stad staat bekend als een voorbeeld van succesvolle integratie en werd in 2008 bezocht door leden van de raadscommissie Maatschappelijk Welzijn, Volksgezondheid en Participatie. Mede op hun verzoek wordt de mogelijkheid van een Rotterdams charter onderzocht.