Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Amsterdam, 9 juni 2009

De Baarsjes: nóg veiliger

Veiligheid heeft de komende maanden de hoogste prioriteit bij stadsdeel De Baarsjes. De aanpak bestaat onder meer uit de oprichting van een Buurtveiligheidsteam en een Community Service Centre. Daarnaast komt er een intensievere samenwerking met bewoners op het gebied van veiligheid op straat. Het stadsdeel geeft verder voorrang aan de aanpak van huiselijk geweld en overlast van coffeeshops, het stimuleren van bonafide horeca en de ontmanteling van hennepplantages.

Basis voor de nieuwe aanpak is een stevigere samenwerking tussen politie en stadsdeel. Voor het Buurtveiligheidsteam zijn twee extra politiemensen en één stadsdeeltoezichthouder aangetrokken. Bij gelegenheid sluiten hierbij straatcoaches en leerplichtambtenaren aan. De teams gaan bewoners vragen welke problemen het eerst opgelost moeten worden. Daar komt een top 3 uit, en die wordt meteen aangepakt.

De politiepost aan het Mercatorplein wordt omgebouwd tot een Community Service Centre. Nu al kunnen Baarsjesbewoners er op donderdagmiddag terecht voor klachten en vragen aan hun buurtregisseur. Later dit jaar wordt het dienstenpakket uitgebreid. Bijvoorbeeld met informatie en advies voor ondernemers op het gebied van veilig ondernemen en diefstalpreventie.

Aanleiding voor de intensieve aanpak zijn recente cijfers over veiligheid in het stadsdeel. Hieruit blijkt dat het niet veiliger is geworden in het afgelopen jaar. In De Baarsjes is iets minder misdaad dan in de rest van Amsterdam. Het gevoel van veiligheid van Baarsjesbewoners blijft echter achter bij dat van de rest van de stad. De veiligheid in de Chassébuurt is wel aanzienlijk verbeterd. In deze buurt is de afgelopen jaren een intensieve strijd tegen criminaliteit gevoerd. Met onder meer de inzet van straatcoaches, gerichte politiecontroles en extra recherche-inzet.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 - 171 44 471, r.sjoerdsma@baarsjes.amsterdam.nl