Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht

Rijksuniversiteit Groningen / nummer 91 / 9 juni 2009

Finale Nederlandse Sterrenkunde Olympiade in Groningen

Deze week vindt de eindstrijd plaats van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2009. De hoofdprijs is een reis naar het Canarische Eiland La Palma om daar met de Mercator Telescoop te gaan waarnemen. De winnaar zal vrijdag 12 juni 2009 om 15.00 uur zijn of haar prijs in ontvangst nemen op het Kapteyn Instituut, het sterrenkundig instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een jaarlijks terugkerend evenement. De olympiade wordt afwisselend georganiseerd door een van de vijf sterrenkundige instituten aan de Nederlandse universiteiten. De organisatoren willen scholieren laten zien dat sterrenkunde een interessant, actueel en breed wetenschapsgebied is, waarbinnen Nederland ook nog eens een zeer prominente plaats inneemt.

Masterclass

De zes finalisten volgen vanaf maandag 8 juni in Groningen een vierdaagse masterclass. Zij zijn op basis van hun resultaten geselecteerd na een internetvoorronde. Aan de finale doen scholieren mee uit het hele land, vier jongens en twee meisjes. De jongste finalist is pas 14 jaar. Ze wonen hoor- en werkcolleges bij van professionele sterrenkundigen, en brengen een bezoek aan de nieuwe Nederlandse radiotelescoop LOFAR en de ALMA-infraroodantennes van SRON.