SARA


SARA ondersteunt succesvolle 100 Gbit/s-test van SURFnet

SARA heeft de succesvolle 100 Gbit/s-test ondersteund die SURFnet heeft uitgevoerd op de bestaande internationale optische SURFnet-verbinding tussen Amsterdam en Hamburg. Deze test overbrugt een afstand van 1244 km zonder gebruik te maken van versterkers. De test omvatte twee 40 Gbit/s en één 100 Gbit/s lambda-verbindingen via een glasvezelpaar dat door de Internet Educational Equal Access Foundation (IEEAF) beschikbaar is gesteld.

Voor deze test is samengewerkt met verschillende partners, waaronder Nortel, Telindus en SARA. Er is gebruik gemaakt van de nieuwe optische technologie van Nortel die is ondergebracht bij het SURFnet Point-of-Presence bij SARA in Amsterdam. SARA's afdeling netwerkresearch heeft voor de demonstratie - met behulp van de door SARA ontworpen TL1-toolkit - scripts ontwikkeld om bepaalde (dispersie)parameters weer te geven op een speciale website.

Supercomputers zoals Huygens bij SARA en grootschalige wetenschappelijke projecten zoals Lofar en de Large Hadron Collider bij CERN genereren zeer grote "point-to-point"-datastromen vanuit en naar (onder meer) SARA in Amsterdam. De beschikbaarheid van ultrasnelle netwerkverbindingen is essentieel om dergelijke datastromen te kunnen verwerken. De aanwezigheid van het grote SURFnet Point-of-Presence bij SARA maakt ontsluiting van apparatuur, rekenkracht en opslagfaciliteiten bij SARA via deze nieuwe generatie optische netwerken nog beter mogelijk.