Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 9 juni 2009

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.


1. Opening
De besluitenlijst van de vergadering van 2 juni 2009 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

09.8910 Informeren van de gemeenteraad over ontwikkelingen rondom de gemeentelijke Bruinooge brandweer

Probleemstelling:
De gemeenteraad dient geïnformeerd te blijven over twee belangrijke ontwikkelingen die zich rondom de gemeentelijke brandweer af spelen.

Besluit:
De aangevulde notitie over de doorlichting van de brandweer en de voortgangsrapportage over de nieuwbouw Helderseweg ter kennisname aan te bieden aan de commissie Bestuur en Middelen.

09.8567 Integrale voortgangsrapportage prostitutieproblematiek Alkmaar 2009 Bruinooge
Probleemstelling:
Met deze nota informeren het College en de Burgemeester de raad over de voortgang in de integrale aanpak en het realiseren van de doelstellingen zoals die in 2007 en 2008 met de raad zijn besproken. Tevens bevat de voortgangsrapportage punten waarover het College c.q. de Burgemeester de raad willen consulteren.

Besluit:

1. In te stemmen met de Integrale voortgangsrapportage prostitutieproblematiek Alkmaar 2009.
2. In te stemmen met bijgaand raadsvoorstel.

09.9106 Beëindiging project De Waterkwekerij
Binnendijk
Probleemstelling:
De gemeente Alkmaar en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) werken sinds eind 2005 samen aan het project De Waterkwekerij. Het project behelst de bouw van een MBR installatie, woningontwikkeling en de ontwikkeling van een kantoorlocatie. Door het uitblijven van financiële steun vanuit de Rijksoverheid is het project niet uitvoerbaar. Onderzochte alternatieven bieden eveneens geen mogelijkheid het gebied te ontwikkelen.

Besluit:

1. Het project De Waterkwekerij te beëindigen wegens onvoldoende financiële middelen c.q. alternatieve oplossingen.
2. De Adviesgroep Waterkwekerij op te heffen en te bedanken voor haar inzet.
3. De Gemeenteraad hiervan in kennis te stellen.
4. Een nader voorstel tegemoet te zien over een rendabele herontwikkeling van de NUON locatie en de Helderseweg.

09.9107 Parkeerbeleidsplan "Parkeren in Balans"
Alsemgeest
Probleemstelling:
In het parkeerbeleidsplan "Parkeren in Balans" worden een aantal maatregelen voorgesteld om het evenwicht in parkeren, zowel beleidsmatig als financieel, voor de periode tot 2020 (met een evaluatie in 2012) te herstellen. Alvorens het beleid op papier is gezet, zijn in de maanden februari en maart tien avonden georganiseerd om met bewoners en ondernemers te praten over het huidige parkeerbeleid. Tevens is in een afsluitende bijeenkomst terugkoppeling gegeven van de resultaten van het participatieproces en de op basis hiervan voorgestelde oplossingsrichtingen. Over het algemeen heerst er tevredenheid over het huidige beleid. Met name in Spoorbuurt en Binnenstad vormt de parkeerdruk een bron van ongenoegen. De maatregelen behelzen dan ook relatief weinig veranderingen ten opzichte van de huidige situatie. De voorgestelde maatregelen zijn vooral gericht op een acceptabeler parkeerdruk in Spoorbuurt en Binnenstad en meer eenduidigheid op de 50 km/uur wegen. Voor de woonbuurten verandert er weinig.

Binnen het huidig product parkeren (nog geen gesloten systeem) levert Parkeren in Balans een licht positief resultaat op. Dit resultaat valt binnen de bandbreedte van de normale bedrijfsvoering, waarbij met een marge van +/- 5% wordt gerekend omdat de inkomsten sterk afhankelijk zijn van conjunctuur, weersomstandigheden en bereikbaarheid. De financiële effecten vallen binnen deze bandbreedte en kunnen daarom niet als structureel worden gemeld. Een definitief financieel resultaat is pas duidelijk bij de instelling van het gesloten parkeersysteem als alle aan parkeren gerelateerde baten en opbrengsten in één systeem zitten.

Voorgesteld wordt om in te stemmen met de voorgestelde maatregelen en de parkeernota ""Parkeren in Balans" vast te stellen en ter besluitvorming voor te leggen aan de raad.

Besluit:

1. In te stemmen met het parkeerbeleidsplan Parkeren in Balans.
2. De beantwoording van de vragen, opmerkingen en suggesties uit de afsluitende participatiebijeenkomst, vast te stellen.
3. De beantwoording van de inspraakreacties op het parkeerbeleidsplan Parkeren in Balans vast te stellen.
4. In te stemmen met de voorgestelde maatregelen uit het rapport Parkeren in Balans.
5. Bijgaande raadsbijlage d.d. 4 juni 2009 vast te stellen en ter besluitvorming voor te leggen aan de Raad.

09.9004 Beantwoording raadsvragen trainingscomplex AZ V.Dam
Probleemstelling:
Het lid van de raad, Maya Bolte, heeft namens de fractie van Leefbaar Alkmaar vragen gesteld over het trainingscomplex AZ. In bijgevoegde notitie zijn deze vragen beantwoord.

Besluit:
In te stemmen met de beantwoording van de gestelde vragen.

09.8670 "Branchering detailhandel op bedrijventerreinen" als input voor actualisatie V.Dam bestemmingsplannen

Probleemstelling:
De komende jaren worden de bestemmingsplannen geactualiseerd. Voor deze actualisatieslag is een planologische vertaling van het gevoerde detailhandelsbeleid noodzakelijk zodat duidelijk is op welke locaties in Alkmaar perifere detailhandel wenselijk en mogelijk is. Bijgevoegde nota "branchering detailhandel op bedrijventerreinen" zal na vaststelling door de raad dienen als input voor de opname van (perifere-) detailhandel in bestemmingsplannen. Belangrijkste doel hiervan is de vestigingsmogelijkheden voor detailhandelhandel in o.a. auto's te verruimen in de Boekelermeer zonder daar mogelijkheden te bieden voor winkels in woninginrichting (inclusief keukens en sanitair). Vanzelfsprekend blijft reguliere detailhandel uitgesloten op bedrijventerreinen. De nota "Branchering detailhandel op bedrijventerreinen" is doorgenomen en akkoord bevonden door de FOCA ondernemers; Bedrijvenvereniging Huiswaard Overstad, Horeca Alkmaar, Vereniging van Eigenaren Binnenstad Alkmaar, Ondernemersvereniging de Oude Stad, Winkeliersvereniging Oude Binnenstad Alkmaar, én Ondernemend Alkmaar. Ondernemend Alkmaar heeft de nota besproken met de vertegenwoordigers van Bedrijventerreinen Overdie, Boekelermeer en Beverkoog.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgaande ontwerp-beleidsnota "Branchering detailhandel op bedrijventerreinen".
2. In te stemmen met de start van de inspraakprocedure voor de ontwerp-beleidsnota "Branchering detailhandel op bedrijventerreinen.

---- --