Ministerie van Buitenlandse Zaken

Gezondheidscentrum geopend in Baluchi vallei

09 jun 2009 | De gouverneur van Uruzgan, Hamdam, heeft vandaag een nieuw gezondheidscentrum geopend in de Baluchivallei. Dat is een opmerkelijke ontwikkeling, omdat er onlangs nog een militaire operatie in deze vallei werd uitgevoerd.

In het centrum in het stadje Sorg Morghab bieden een arts, een verpleegkundige en een vroedvrouw zorg aan mensen die zijn doorverwezen vanuit de omliggende medische hulpposten. Volgens Mikhael Khan Agha, de directeur gezondheidszorg in Uruzgan, zal het centrum ook bijdragen aan verzoening van de strijdende partijen. Het centrum is toegankelijk voor iedere Afghaan.

Vorige maand studeerde een nieuwe lichting van twaalf gezondheidsmedewerkers af, die nu werkzaam zijn in tien verschillende gezondheidsposten in de Dehrafshan en de Baluchi-vallei. Mensen zijn voor de eerstelijnshulp aangewezen op deze posten, waarvan er inmiddels 150 zijn in de provincie. Dat aantal is van groot belang zodat mensen minder lang moeten reizen om medische zorg te krijgen.

Direct na de militaire acties zijn er waterpompen geplaatst in dorpen in de Baluchi-vallei. Gisteren vond een shura, een overleg van lokale leiders, plaats om de voortgang op het gebied van ontwikkeling te bespreken. De shura werd voorgezeten door gouverneur Hamdam en bijgewoond door de provinciale leger- en politiechefs, de hoogste rechter van de provincie en de Nederlandse TFU-commandant en civiele vertegenwoordiger. Daarnaast waren ook de directeuren voor onderwijs, wederopbouw, irrigatie en landbouw aanwezig.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Afghanistan dossier