Centraal Bureau Fondsenwerving



Eerste CBF-Certificaten voor kleine goede doelen uitgereikt in aanwezigheid van minister Hirsch Ballin

Op maandag 8 juni heeft de heer Koning, voorzitter van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), de eerste Certificaten voor kleine goede doelen uitgereikt aan vier organisaties. De uitreiking vond plaats op het ministerie van Justitie in aanwezigheid van minister Hirsch Ballin.

H. Koning, minister Hirsch Ballin en kleine goede doelen met CBF-Certificaat

De heer H. Koning (CBF), de heer R. Maaskant (Stichting Weeskinderen Kenia), mevrouw H. van den Berg (Stichting Befriend), mevrouw T. Stellingwerff (Stichting Oost Europa Boskoop) en mevrouw R. De Vries (Stichting Projecten Zuid-Afrika) luisteren naar minister Hirsch Ballin.

In een feestelijke bijeenkomst kregen vertegenwoordigers van de Stichting Befriend, Stichting Oost Europa Boskoop, Stichting Weeskinderen Kenia en Stichting Projecten Zuid-Afrika het ingelijste CBF-Certificaat voor kleine goede doelen overhandigd.

De heer Koning lichtte in de bijeenkomst toe dat het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen tot stand is gekomen mede vanuit de wens van kleine goededoelenorganisaties om erkenning te krijgen. Uit onderzoek van het CBF bleek dat de kleine goededoelenorganisaties met gemiddelde jaarinkomsten van EUR 55.000 - en een gezamenlijke fondsenwerving van EUR 250 à EUR 300 miljoen - de relevante groep is als het gaat om toezicht, controle en (meer) transparantie. In een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer in oktober 2008 zei de minister het "zeer wenselijk" te vinden dat er ook voor deze kleine goededoelenorganisaties extern toezicht zou komen. De minister juicht het toe dat het CBF nu dit Certificaat heeft ontwikkeld voor deze groep. "Ik ben me scherp bewust van het belang van kleine goededoelenorganisaties. Ik weet dat je er een enorme persoonlijke betrokkenheid bij kunt ontwikkelen. Goede doelen, waaronder kansspelbegunstigden, dragen bij aan de integratie van mensen in de maatschappij. Het is goed voor het vertrouwen als men weet dat de stichting waaraan men doneert voldoet aan geobjectiveerde criteria. Het ministerie van Justitie is verantwoordelijk voor de goede doelen. Het werk van het CBF wordt daarbij gewaardeerd. Het is fijn dat nu de eerste Certificaten zijn uitgereikt."

H. Koning overhandigt minister Hirsch Ballin CBF-Certificaat voor kleine goede doelen
De heer Koning (voorzitter CBF) overhandigt een modelcertificaat aan minister van Justitie Hirsch Ballin.

Samen met belanghebbenden zijn de criteria ontwikkeld die een toetsing door het CBF mogelijk maken en tegelijk recht doen aan de specifieke omstandigheden van kleine goededoelenorganisaties. Belangrijke criteria zijn: onafhankelijkheid van het bestuur; de bestedingen dienen aantoonbaar te worden geëvalueerd; de jaarverslaggeving bevat de balans en de staat van baat en lasten en dient voorzien te zijn van een accountantsverklaring; de jaarverslaggeving is openbaar.
De kosten voor het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen bedragen gemiddeld EUR 400 per jaar. Het CBF-Certificaat is drie jaar geldig.

(8 juni 2009)


© 2002-2009 Centraal Bureau Fondsenwerving

Het CBF is lid van het International Committee on Fundraising Organizations (ICFO) en wordt gecontroleerd door de Raad voor Accreditatie (RvA).

Centraal Bureau Fondsenwerving - Anthony Fokkerweg 1 - 1059 CM Amsterdam - telefoon: 020 - 417 00 03 - info@cbf.nl -