Constructieve heropening onderhandelingen cao timmerindustrie

10/06/2009 10:02

FNV Bouw

FNV Meubel & Hout en CNV Timmer hebben in een open en constructieve sfeer overleg gevoerd met de Nederlandse Bond voor Timmerfabrikanten voor de nieuwe cao. Al in het voorjaar is overeenstemming bereikt over verlenging van de cao met een loonsverhoging van 1,25% per 1 maart. Nu hebben de werkgevers- en werknemersorganisaties maatregelen en flankerend beleid ontwikkeld om in de huidige crisis zoveel mogelijk werkgelegenheid en vakmanschap voor de sector te behouden. Coen van der Veer, sectorbestuurder van FNV Meubel & Hout: "Zo hebben we bijvoorbeeld afgesproken dat er bij een acute vraag naar scholing, werkloze werknemers uit de timmerindustrie worden ingezet als praktijkopleiders. Hoewel de crisis hiermee niet wordt opgelost, worden er wel voldoende maatregelen genomen om de scherpe kanten op een verantwoorde manier op te vangen."

In diezelfde constructieve sfeer hebben werknemersvertegenwoordigers besloten hun oorspronkelijke voorstellen van oktober vorig jaar aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Er zijn een aantal speerpunten, die zijn verwerkt tot onderhandelingsvoorstellen. Zo hebben de vakbonden voorgesteld een looptijd van 6 maanden aan te houden. Als er goede afspraken worden gemaakt over koopkrachtbehoud, zou de looptijd verlengt kunnen worden tot 18 maanden. Daarmee wordt volgens FNV Meubel & Hout recht gedaan aan een gedeelde behoefte aan rust en duidelijkheid op het loonfront.

De looneis is aangepast aan het laatst gesloten centraal akkoord waarbij koopkracht en behoud van werkgelegenheid voorop staat. Concreet stellen vakbonden voor 2009 nog een aanvullende loonsverhoging voor van 0,25% per 1 november en (bij een looptijd van 18 maanden) in 2010 een totale loonsverhoging van 1,5%.

FNV Meubel & Hout zet verder in op het anticyclische opleidingsplan Timmer. Net als het opleidingsplan voor de bouw, Bouw Door Leer Verder, is geld vrijgemaakt om opleidingsplekken voor jongeren te creëren als vakvolwassenen alsnog hun diploma halen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de vele verzoeken van werkgevers om deeltijd-WW. Het eventuele verlies aan pensioenopbouw, als gevolg van de deeltijd, moet gerepareerd worden via een bijdrage uit het aanvullingsfonds van de timmerindustrie. Het pensioenfonds onderzoekt nu de eventuele gevolgen van de deeltijd-WW voor de opbouw van het pensioen.

Vakbonden houden onverkort vast aan het voorstel dat, indien er gebruik wordt gemaakt van uitzendkrachten, dat deze alleen in gehuurd mogen worden bij gecertificeerde uitzendbureaus via de NEN 4400-1 norm.

Werkgevers hebben aangegeven aanstaande vrijdag met hun achterban te willen overleggen over deze aangepaste voorstellen, waarop de volgende onderhandelingsdata werden bevestigd 29 juni en 6 juli.