Senternovem

10-06-2009 | Projectdiversiteit groot bij eerste tender Fonds Duurzame Biomassa

De eerste tender van Fonds Duurzame Biomassa leverde 23 aanvragen op. Projectaanvragen uit alle focuslanden passeerden de revue, met uitzondering van Ethiopië. Opvallend is de brede spreiding in aanvragende landen, gewassen en technieken. De bedragen variëren van ruim 60.000 tot 1 miljoen euro. Uiterlijk augustus krijgen de indieners bericht of hun projectaanvraag wel of niet wordt toegekend.

Projectleider Maartje op de Coul is enthousiast over de kansen die de diverse projectaanvragen bieden als ze gehonoreerd kunnen worden. "We hebben veel aanvragen uit ontwikkelingslanden zelf ontvangen. Verder zijn er interessante samenwerkingsverbanden zoals ontwikkeling van kennis met partners als universiteiten en andere kennisinstituten, maar ook certificerende instellingen doen mee in een aantal projecten. Dat zijn partners die de randvoorwaarden voor het ontwikkelen van duurzame biomassa mee bepalen."

Het fonds Duurzame Biomassa Mondiaal richt zich op projecten die duurzame biomassaproductie in ontwikkelingslanden bevorderen. De eerste tender sloot 26 mei. In het najaar wordt een tweede tender geopend. Totaal is 12.500.000 euro beschikbaar. Focus landen zijn: Indonesië, Vietnam, Colombia, Nicaragua, Mali, Ethiopië, Tanzania, Mozambique en Zuid-Afrika.