Vakbonden: bestuurder Herberigs weg bij ZO Wonen

10/06/2009 12:05

FNV Bouw

Het conflict tussen personeel en ZO Wonen-bestuurder Jos Herberigs is ten einde. De Raad van Commissarissen (RvC) heeft vanmorgen zelf uitleg gegeven aan het personeel van ZO Wonen. Gitta Backer, regiobestuurder van FNV Woondiensten: "Er is eindelijk naar het personeel geluisterd. De situatie werd onhoudbaar en Herberigs kon echt niet langer aanblijven. We zijn blij dat de RvC heeft besloten om de arbeidsovereenkomst met Herberigs te ontbinden." Personeel, OR en bonden maar ook huurdersorganisaties zegden tijdens een demonstratie op 1 mei het vertrouwen in Herberigs op en vroegen om zijn vertrek.

Vakbonden FNV Woondiensten, CNV Hout & Bouw en De Unie zijn al weken in gesprek met de RvC van woningcorporatie ZO Wonen. Aanleiding was een reorganisatieplan van Herberigs waarvoor elk fundament en draagvlak ontbrak. Een derde van het personeel zou volgens dit plan ontslagen worden; inmiddels is dit plan van tafel. Tijdens een demonstratie op 1 mei bood het personeel een petitie aan de RvC aan waarin het vertrouwen in Herberigs werd opgezegd. Na die tijd volgde radiostilte. Wel is in de tussenliggende tijd door minister Van der Laan geantwoord op kamervragen betreffende de reorganisatie bij ZO Wonen. De minister deelde de mening van bonden en OR dat de voorgestelde reorganisatie met ontslagen in deze vorm niet nodig was.

De situatie voor het personeel onder bestuurder Herberigs werd snel onwerkbaar. "Als bonden zeggen wij petje af voor het personeel en de OR die in een moeilijke situatie toch de service en dienstverlening van ZO Wonen hoog hebben gehouden."

Peter Kelleter, bestuurder bij De Unie: "De RvC zou al eerder een beslissing nemen, maar dat werd steeds uitgesteld. Vanuit het proces wel begrijpelijk maar vanuit het personeel onverteerbaar." Peter Vlaming van het CNV: "We zijn blij dat het personeel een frisse start kan maken."