Gemeente Rhenen


Een duurzame toekomst voor de Grebbeberg

10 juni 2009 - Burgemeester en wethouders van Rhenen hebben ingestemd met de discussienota Een duurzame toekomst voor de Grebbeberg. Op donderdag 11 juni 2009 wordt een informatieavond voor inwoners georganiseerd om van gedachten te wisselen over de in de discussienota aangegeven ontwikkelingsrichtingen. De definitieve gebiedsvisie zal naar verwachting in oktober worden behandeld in de gemeenteraad.

Eind vorig jaar is de gemeente gestart met het proces om te komen tot een integrale visie op de Grebbeberg. De Grebbeberg neemt heeft een unieke plaats in onze vaderlandse geschiedenis en is een waardevol en beeldbepalend element in de gemeente Rhenen. De vraag die centraal staat is: op welke manier kunnen de ontwikkelingen en activiteiten op en rond de Grebbeberg in samenhang met elkaar worden gebracht zodat zij elkaar versterken. De gemeente stelt de visie op in dialoog met belanghebbenden op en rondom de berg.

Met de visie op de Grebbeberg wil Rhenen het unieke karakter van de Grebbeberg benutten en beter tot zijn recht laten komen. In de discussienota worden kernkwaliteiten en uitgangspunten benoemd, die leidend zijn bij de toekomstige ontwikkeling van de Grebbeberg. Als kernkwaliteiten van de Grebbeberg worden haar cultuurhistorische kwaliteiten en plek in de vaderlandse geschiedenis, Ouwehands Dierenpark, haar recreatieve aantrekkingskracht en de natuurwaarden en de bomen op de berg benoemd.

Als uitgangspunten voor de gebiedsvisie gelden, naast het behoud van de cultuurhistorie en Ouwehands Dierenpark dat de berg een mensenberg is met bijzondere natuurwaarden en dat de recreatief-toeristische beleefbaarheid en toegankelijkheid behouden dient te blijven.

Met het benoemen van de kernkwaliteiten en uitgangspunten in de visie kan de gemeente regie voeren op een duurzame instandhouding van de bijzondere waarden van de Grebbeberg. De gebiedsvisie is een lange termijn perspectief dat heldere kaders moet bieden voor alle op langere gewenste en noodzakelijke maatregelen en initiatieven.

Partijen, die een plek hebben op de berg, dienen dit te respecteren. Hun verdere ontwikkeling dient hierbinnen te passen. De provincie Utrecht onderkent het belang van een integrale gebiedsvisie. Daarom werken provincie en gemeente samen in dit project.

In de discussienota worden een aantal te onderzoeken ontwikkelingsrichtingen voorgesteld als uitwerking van de visie. Het gaat om aanpassing van de verkeersstructuur en een impuls te geven aan de ruimtelijke dynamiek door het laten opstellen van een dynamiekplan voor Ouwehands Dierenpark en sportcomplex Candia. Deze uitwerking kan worden meegenomen in de definitieve gebiedsvisie, Hiermee kan er ook zicht komen op een oplossing van het parkeerprobleem van Ouwehands Dierenpark.

U kunt de discussienota hier downloaden.