Gemeente Helmond


Resultaat controle vakantieverzuim scholen

Bij een grootschalige regionale controle op vakantieverzuim op basisscholen zijn 12 gevallen van ongeoorloofde afwezigheid aan het licht gekomen.

Verder was er 20 keer sprake van een ziekmelding, waarbij getwijfeld werd of het kind wel echt ziek was. Twee leerlingen kwamen te laat op school. De controle vond plaats op vrijdag 24 april in de gemeenten Helmond, Deurne, Asten, Someren, Laarbeek, Gemert-Bakel en Geldrop-Mierlo.

Ouders van leerplichtige kinderen zijn verplicht zich te houden aan de vakantieperioden die door de scholen worden vastgesteld. De controledatum vrijdag 24 april werd bewust gekozen, omdat dit één dag voor het begin van de meivakantie was. De controles werden uitgevoerd door de leerplichtambtenaren van de gemeenten, in samenwerking met de directies van de scholen.

Verantwoordelijkheid

Bij ongeoorloofde afwezigheid werd door de leerplichtambtenaren en/of de directie van de school direct contact opgenomen met de ouders of verzorgers van het kind. Ook werden door de leerplichtambtenaren huisbezoeken afgelegd. De ouders van de kinderen die ongeoorloofd afwezig waren, worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid zich te houden aan de vakantieperioden die door de scholen worden vastgesteld.

Consequenties

De controledag werd vooraf duidelijk aangekondigd. De ouders waren dus gewaarschuwd. De daadwerkelijke ongeoorloofde afwezigheid op 24 april wordt daarom gezien als een overtreding, waarvoor een straf kan worden opgelegd. In voorkomende gevallen zal proces verbaal worden opgemaakt. Bij ziekmeldingen, waarbij getwijfeld werd of het kind wel echt ziek was, hebben de scholen de mogelijkheid om de leerplichtambtenaren in te schakelen voor een nader onderzoek.

Regionale controle

De controle op vakantieverzuim vond plaats op scholen in het basisonderwijs in de gemeenten Helmond, Deurne, Asten, Someren, Laarbeek, Gemert-Bakel en Geldrop-Mierlo. Tussen 8.30 en 12.00 uur bezochten leerplichtambtenaren steekproefsgewijs de scholen en controleerden zij samen met de directie of er leerlingen ongeoorloofd afwezig waren. De scholen die niet bezocht werden, voerden deze controles zelf uit en gaven dit met een meldingsformulier door aan de leerplichtambtenaren.

Vervolg

De controle op vakantieverzuim krijgt in het schooljaar 2009-2010 een vervolg. Na de zomervakantie komt er meer duidelijkheid over de exacte datum.