Algemene Onderwijsbond

charset="iso-8859-1"

Utrecht, 10-06-2009

Groene Golf blij met onderzoek naar vertrek jonge leraren

Minister Plasterk start op aandrang van een kamermeerderheid een onderzoek naar de beweegredenen van jonge leraren om snel weer het onderwijs te verlaten. Terecht vindt de Groene Golf, de actiegroep voor jonge leraren binnen de AOb, omdat een kwart van de jonge docenten al binnen vijf jaar het onderwijs weer verlaat. Goede contracten, goed personeelbeleid en goede begeleiding zijn de oplossingen volgens de jonge leraren."Ik hoop dat de minister na het onderzoek met een oplossing komt. Mijn collega's verlaten het onderwijs en zo stevenen we nog steeds af op een lerarentekort op de korte termijn," zegt Alma Meijer, woordvoerder van de Groene Golf.

Ondanks het dreigende lerarentekort hebben starters het moeilijk op de onderwijs-arbeidsmarkt. Wie enthousiast op zoek gaat naar een baan, kan zelden voluit van start. In het basisonderwijs hobbelen te veel jonge leraren van invalbaan naar invalbaan. Ook de aanstellingen in het voortgezet onderwijs zijn soms verbazend klein. Een tijdelijke aanstelling van vier uurtjes (0,15 fte) is geen uitzondering. Het CBS becijferde onlangs dat scholen steeds vaker uitzendkrachten inzetten. Werkgevers misbruiken de flexwet: Leraren krijgen bijvoorbeeld vakanties niet betaald omdat ze geen contracten krijgen en lopen premies mis. Volgens de wet- en regelgeving valt iedereen die in het onderwijs werkt onder de cao. Maar het gebeurt steeds vaker op scholen dat jonge leraren als flexibele gatenstoppers gebruikt worden.

Verder willen jonge leraren goed begeleid worden als ze beginnen in het onderwijs. Door de tekorten gebeurt het nu vaak dat nieuwkomers snel aan de bak moeten. Zowel het bestuur als de nieuwe collega's moeten hier een rol in spelen. Ook aandacht voor de werkdruk zou helpen. De grote lessentaak en de grote klassen vragen extra veel van starters. "Dit soort problemen moeten we oplossen. Dus is het goed om precies te weten waarom jonge leraren weglopen," zegt Alma Meijer. Het rapport moet in 2010 klaar zijn. Wel wil de groep niet eindeloos blijven onderzoeken. Meijer: "En zo gauw we conclusies hebben: aan de slag, en oplossen die knelpunten."