Ingezonden persbericht


Diemen, 10 juni 2009

ARCADIS winnaar De Vernufteling 2009

De jury van De Vernufteling heeft het Sanergy-project van Arcadis, dat het schoonmaken van de bodem combineert met warmte/koudeopslag, uitgeroepen tot winnaar van de Vernufteling 2009. Tot voor kort was het niet mogelijk om warmte/koudeopslag toe te passen op locaties met verontreinigd grondwater. Arcadis heeft hiertoe voor het voormalige bedrijventerrein van Philips, Strijp-S in Eindhoven een oplossing bedacht. 'Een unieke combinatie van technieken voorkomt dat ernstig vervuilde grond in schaars stedelijk gebied onbenut blijft, terwijl de nieuwe gebouwen tegelijkertijd op duurzame manier zijn te gebruiken', aldus juryvoorzitter Rudolf Das tijdens de prijsuitreiking. De winnaar werd geselecteerd uit een top vijf, waarin verder zaten het Stormschild en het Intelligent rioolsysteem, beide van Oranjewoud, de stikstofverwijderingsreactor Demon van Grontmij en de beweegbare composietbrug van Witteveen+Bos.

PUBLIEKSPRJIS VOOR IV-GROEP
De publieksprijs van De Vernufteling, waarvoor men via de website www.devernufteling.eu kon stemmen, ging naar het project Turning Tower (draaiende torenflat) van Iv-groep.

YOUNG TECHNICAL PROFESSIONAL AWARD (YTPA)
Het publiek koos tijdens de slotmanifestatie als de meest talentvolle jonge ingenieur Eldert Besseling van ARCADIS als winnaar van de YTPA 2009.

De Vernufteling is de jaarlijkse prijs die wordt toegekend aan het meest innovatieve project van een Nederlands ingenieursbureau en is samen met de Young Technical Professional Award (voor technisch talent onder de 35 jaar) woensdag 10 juni uitgereikt op het Media Park (Studio 31) in Hilversum. Initiatiefnemers van deze prijs zijn technologietijdschrift De Ingenieur, beroepsvereniging KIVI NIRIA en branchevereniging ONRI.