Nieuw-Vlaamse Alliantie


7.500 stemmen van Belgen in buitenland gaan verloren (29/04/09)

Bij de verkiezingen van 2007 konden meer dan 7 500 Belgische kiezers in het buitenland hun stem niet uitbrengen, ook al voldeden ze correct aan alle nodige formaliteiten. Dat blijkt uit een vraag van Kamerlid Ben Weyts (N-VA) aan minister Karel De Gucht in de commissie Buitenlandse Zaken. Ben Weyts vraagt zich af in welke mate men nog kan spreken van geldige en eerlijke verkiezingen als 7 500 stemmen worden uitgesloten.

Bij de wetgevende verkiezingen van 10 juni 2007 konden de Belgen in het buitenland hun stem uitbrengen in het Belgische consulaat van het land waar zij verblijven, per volmacht of per brief. Vooral over die laatste optie kwamen er nogal wat klachten binnen. De stembrieven werden niet aan de kiezers bezorgd, ze werden veel te laat bezorgd zodat het tijdig terugsturen van de stembrief onmogelijk was of de stembrieven waren ongeldig bij het afleveren. Bovendien zouden een groot aantal stemmen verloren zijn gegaan. De fout hiervoor zou bij het koeriersbedrijf DHL liggen, met wie de FOD Buitenlandse Zaken een contract was aangegaan.

Uit het antwoord van minister De Gucht blijkt dat aanvankelijk 75.436 kiezers in 2007 hadden gemeld dat ze hun stem via brief wouden uitbrengen. Echter, maar 90% van de brieven werd tijdig aan de kiezers bezorgd. 10 % of meer dan 7 500 kiezers kregen geen of te laat een kiesbrief en konden dus niet stemmen. Betrokkenen werden niet eens op de hoogte gebracht van de problemen, laat staan dat er een verontschuldiging volgde.

Weyts vroeg welke schadevergoeding de FOD Buitenlandse Zaken dan bekomen had van de betrokken koerierdienst. Het antwoord was kort: geen, want geen gevraagd. Gelet op het percentage tijdig aangekomen brieven en de uiterst korte termijn waarin de hele operatie moest gebeuren, kan niet worden gesproken van een falende verzending luidde het. Weyts zegt stomverbaasd te zijn. Als de fout bij de koerierdienst lag, dan vraag je toch een schadevergoeding als 10 % van de zending niet geslaagd is? De totale kost van de verzending bedroeg bijna 2 miljoen euro! En hoe kan De Gucht nu zeggen dat er geen sprake is van een falende verzending als 7 500 kiezers niet mochten stemmen? Zoveel stemmen kunnen zeker een invloed hebben op de verkiezingsuitslag. In welke mate kan je eigenlijk nog spreken van geldige en eerlijke verkiezingen? zegt de volksvertegenwoordiger uit Beersel.

Als 10 % voor De Gucht een aanvaardbare foutmarge is, dan stel ik voor dat we van de verkiezingsuitslag van de Open VLD volgende keer ook 10% afdoen. Dat zal dan zeker geen falende verkiezingsuitslag zijn.

Voor het verslag van de vraag zie
http://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/52/ic541.pdf

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be