Technische Universiteit Delft
De Dikke & de Dunne Vegetariër
door M&C
Studium Generale
11 juni 2009 | 20:00 uur
plaats: DOK, Vesteplein 100, Delft
door Mark Bittman en Antoinette Hertsenberg
Op 11 juni zullen Mark Bittman, het culinaire geweten van de New York
Times, en Antoinette Hertsenberg (TROS Radar) de boeken De Dikke
Vegetariër en De Dunne Vegetariër presenteren in DOK Delft in het
kader van Studium Generale van de TU Delft. Tevens zal de nieuwe
webcommunity www.devegetarier.nl gepresenteerd worden die beoogt
vegetariërs en vleesverlaters op de hoogte te houden van het laatste
vegetarische nieuws. De site bevat verder een receptendiscussieforum
met meer dan 2000 rubrieken, en is daarmee de grootste in zân soort
ter wereld. Bittman en Hertsenberg zijn er beiden van overtuigd dat de
consumptie van dierlijke eiwitten drastisch zal moeten worden
ingeperkt uit overwegingen van gezondheid, dierenwelzijn,
wereldvoedselverdeling, zoetwatertekorten, klimaatschade en schade aan
de biodiversiteit. Bittman noemt zichzelf een âless-meatarianâ,
Hertsenberg is vegetariër.
In het boek âDe Dikke Vegetariërâ zet Bittman in ruim 1000 paginaâs
uiteen waarom en hoe het beste vegetarisch of veganistisch gegeten kan
worden, met meer dan 2000 recepten. âDe Dikkeâ is daarmee het meest
uitgebreide vegetarische kookboek ter wereld.
In het boek âDe Dunne Vegetariërâ laat Antoinette Hertsenberg zien
dat verrukkelijke vegetarische maaltijden heel goed binnen 30 minuten
op tafel kunnen staan met boodschappen uit de buurtwinkel. Nog voor de
officiële presentatie was de eerste druk van 10.000 exemplaren al
uitverkocht, een tweede druk wordt komende week verwacht.
Mark Bittman komt speciaal voor deze lezing en boekpresentatie over
uit New York en zal vertellen over zijn eigen ontdekkingstocht naar
een dieet met minder dierlijke eiwitten, suiker en âprocessed foodâ,
waarom hij veganist-tot-6-uur-âs avonds is en waarom hij ervan
overtuigd is dat de vleesconsumptie hoe dan ook drastisch zal moeten
verminderen.
Antoinette Hertsenberg zal vertellen waarom en hoe ze de vegetarische
bestseller âVegeterraneanâ naar Nederland haalde, waarom ze het
project âde Dikke en de Dunne Vegetariërâ startte in Nederland en hoe
ze de 800.000 vegetariërs die ons land telt met elkaar in contact wil
brengen via een vegetarische nieuws- en kookcommunity.
De lezing start om 20.00 uur en de toegang is gratis. Omdat het aantal
plaatsen beperkt is, is aanmelden via bittman@devegetarier.nl
aanbevolen (maar niet verplicht).
Na afloop van de lezingen is er gelegenheid tot het stellen van vragen
en het laten signeren van boeken. De set van de Dunne plus de Dikke
Vegetariër is na afloop van de lezing te koop voor de
introductieprijs van ⬠55,= (normale prijs ⬠69,90).
Mark Bittman is "less-meatarian", kook-columnist bij de New York Times
en auteur van De Dikke Vegetariër.
Antoinette Hertsenberg is vegetariër, programmamaakster,
presentatrice van Tros Radar en auteur van De Dunne Vegetariër.
Meer informatie? www.sg.tudelft.nl
Â