Technische Universiteit Delft

De Dikke & de Dunne Vegetariër

door M&C

Studium Generale

11 juni 2009 | 20:00 uur
plaats: DOK, Vesteplein 100, Delft

door Mark Bittman en Antoinette Hertsenberg

Op 11 juni zullen Mark Bittman, het culinaire geweten van de New York Times, en Antoinette Hertsenberg (TROS Radar) de boeken De Dikke Vegetariër en De Dunne Vegetariër presenteren in DOK Delft in het kader van Studium Generale van de TU Delft. Tevens zal de nieuwe webcommunity www.devegetarier.nl gepresenteerd worden die beoogt vegetariërs en vleesverlaters op de hoogte te houden van het laatste vegetarische nieuws. De site bevat verder een receptendiscussieforum met meer dan 2000 rubrieken, en is daarmee de grootste in zân soort ter wereld. Bittman en Hertsenberg zijn er beiden van overtuigd dat de consumptie van dierlijke eiwitten drastisch zal moeten worden ingeperkt uit overwegingen van gezondheid, dierenwelzijn, wereldvoedselverdeling, zoetwatertekorten, klimaatschade en schade aan de biodiversiteit. Bittman noemt zichzelf een âless-meatarianâ, Hertsenberg is vegetariër.

In het boek âDe Dikke Vegetariërâ zet Bittman in ruim 1000 paginaâs uiteen waarom en hoe het beste vegetarisch of veganistisch gegeten kan worden, met meer dan 2000 recepten. âDe Dikkeâ is daarmee het meest uitgebreide vegetarische kookboek ter wereld.

In het boek âDe Dunne Vegetariërâ laat Antoinette Hertsenberg zien dat verrukkelijke vegetarische maaltijden heel goed binnen 30 minuten op tafel kunnen staan met boodschappen uit de buurtwinkel. Nog voor de officiële presentatie was de eerste druk van 10.000 exemplaren al uitverkocht, een tweede druk wordt komende week verwacht.

Mark Bittman komt speciaal voor deze lezing en boekpresentatie over uit New York en zal vertellen over zijn eigen ontdekkingstocht naar een dieet met minder dierlijke eiwitten, suiker en âprocessed foodâ, waarom hij veganist-tot-6-uur-âs avonds is en waarom hij ervan overtuigd is dat de vleesconsumptie hoe dan ook drastisch zal moeten verminderen.

Antoinette Hertsenberg zal vertellen waarom en hoe ze de vegetarische bestseller âVegeterraneanâ naar Nederland haalde, waarom ze het project âde Dikke en de Dunne Vegetariërâ startte in Nederland en hoe ze de 800.000 vegetariërs die ons land telt met elkaar in contact wil brengen via een vegetarische nieuws- en kookcommunity.

De lezing start om 20.00 uur en de toegang is gratis. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, is aanmelden via bittman@devegetarier.nl aanbevolen (maar niet verplicht).

Na afloop van de lezingen is er gelegenheid tot het stellen van vragen en het laten signeren van boeken. De set van de Dunne plus de Dikke Vegetariër is na afloop van de lezing te koop voor de introductieprijs van ⬠55,= (normale prijs ⬠69,90).

Mark Bittman is "less-meatarian", kook-columnist bij de New York Times en auteur van De Dikke Vegetariër.

Antoinette Hertsenberg is vegetariër, programmamaakster, presentatrice van Tros Radar en auteur van De Dunne Vegetariër.

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Â