Gemeente Winschoten


Afsluitende conferentie Deradicalisering Winschoten

Aanbieding Rapport Deradicaliseren in de praktijk van de Monitor Racisme & Extremisme en van de FORUM-Handreiking Praktische Handreiking Deradicalisering Jongeren

Op 11 juni a.s. organiseert de gemeente Winschoten een afsluitende conferentie over deradicalisering. In deze gemeente is in de afgelopen twee jaar een pilot uitgevoerd met als doel om deradicalisering van extreemrechtse jongeren te stimuleren en ondersteunen. FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, heeft deze pilot ondersteund en de Monitor Racisme & Extremisme heeft de aanpak geëvalueerd.
In het voorjaar van 2007 deden zich in Winschoten verschillende incidenten voor waarbij een groep van extreemrechtse jongeren betrokken was. Een onderzoek van de politie Groningen wees uit dat er sprake was van groepen geradicaliseerde jongeren in de provincie, met name in de regio Winschoten. Deze ontwikkelingen waren voor de gemeente aanleiding om zich te beraden op een aanpak, waarbij overlast en bedreigingen, alsmede verdere radicalisering kon worden voorkomen, cq. bestreden.

Op hetzelfde moment hadden FORUM en de Monitor Racisme & Extremisme (i.s.m. het IMES/Universiteit van Amsterdam) het initiatief genomen voor pilots met als doel het vroegtijdig bestrijden van (verdergaande) radicalisering onder jongeren naar voorbeeld van een individuele aanpak in het buitenland (Scandinavië en Duitsland). De ontwikkeling en opzet van zo'n pilot werd financieel mogelijk gemaakt door de ministeries van Wonen, Wijken en Integratie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nederlands Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). De gemeente Winschoten werd naast de gemeente Eindhoven in het voorjaar 2007 bereid gevonden om zo'n pilot te ontwikkelen. Beide pilots liepen tot eind 2008.

Tijdens een afsluitende conferentie in Winschoten wordt kort ingegaan op de aanleiding en uiteindelijke aanpak in de gemeente Winschoten. Vervolgens presenteren de Monitor Racisme & Extremisme en FORUM respectievelijk de Rapportage Deradicaliseren in de praktijk en de Praktische Handreiking Deradicalisering Jongeren. In de Monitor-rapportage wordt verslag gedaan van de ontwikkelingen en ervaringen van de pilots en worden lessen getrokken voor een toekomstige deradicaliseringsaanpak. In de FORUM-Handreiking worden stappen, tips en aanbevelingen beschreven voor m.n. gemeenten om lokaal te komen tot een individuele aanpak om verdergaande radicalisering van extreemrechtse jongeren tegen te gaan en om te buigen.

Na deze presentaties worden 1e exemplaren van beide publicaties overhandigd aan de burgemeester van Winschoten. Daarna zal er gelegenheid zijn voor de aanwezige media om zowel de burgemeester van de gemeente Winschoten, alsmede de opstellers van de Rapportage en van de Handreiking te spreken.

In het vervolg van de conferentie zullen de Monitor Racisme & Extremisme, FORUM en de gemeente Winschoten zitting nemen in een panel, waarbij uitvoeriger wordt ingegaan op de ervaringen en mogelijkheden voor andere gemeenten om zo'n deradicaliseringsaanpak te ontwikkelen.