Open Universiteiten bieden UNESCO ondersteuning aan

11/06/2009 12:06

Open Universiteit Nederland

Open Universiteiten uit 70 landen slaan de handen in elkaar om UNESCO ondersteuning aan te bieden bij de ontwikkeling en verspreiding van 'open educational resources' om de doelstelling 'Education for all' te realiseren. Met dit aanbod werd de wereldconferentie M-2009 over open en flexibel onderwijs, georganiseerd door de Open Universiteit Nederland, woensdag 10 juni afgesloten. 'Het is heel bijzonder wat hier de afgelopen dagen gebeurd is,' zei Fred Mulder, rector magnificus van de Open Universiteit Nederland en voorzitter van de programmacommisie van M-2009.

Recht op onderwijs

Wereldwijd hebben miljoenen mensen nauwelijks of geen toegang tot onderwijs. Ook de gestegen vraag naar hoger onderwijs kan niet opgevangen worden met het onderwijs van de traditionele instellingen. De UNESCO ijvert daarom al jaren voor het verbeteren van de toegang tot onderwijs met 'open educational resources', het vrij ter beschikking stellen van leermaterialen via internet. Tijdens de conferentie M-2009 toonden deelnemers uit 70 landen van alle continenten zich bereid om de kracht van open en afstandsonderwijs te combineren met de potentie van 'open educational resources'. Fred Mulder: 'Door de hoge kwaliteit van onze leermaterialen gemaakt voor zelfstudie en de schaalgrootte waarop we gewend zijn te opereren, kunnen de open universiteiten een grote bijdrage leveren om wereldwijd de toegang tot kennis te vergroten'.

Miljoenen studenten

De afgelopen decennia heeft het open, flexibel en afstandsonderwijs zich zo ontwikkeld dat het op grote schaal kwalitatief goed onderwijs kan aanbieden. In sommige landen studeert inmiddels een derde van alle studenten aan een afstandsuniversiteit en dit aantal groeit nog steeds. De grootste universiteiten van de wereld zijn open universiteiten met soms meer dan een miljoen studenten. Voor velen, ook kleine boeren en mensen in achterstandsgebieden, is het leven door een studie aan een instelling voor afstandsonderwijs ingrijpend veranderd met economische groei van de regio of natie als gevolg. Daarnaast, ook niet onbelangrijk nu de economische crisis wereldwijd toeslaat, biedt open en afstandsonderwijs kostenefficiƫnte en flexibele oplossingen.

Maastricht Message

De Maastricht Message van de M-2009 Wereldconferentie spreekt van vijf uitdagingen waar we voor staan. Naast 'open educational resources' gaat het om de technische infrastructuur, kwaliteit, mobiliteit en de mix van publieke en private inzet. M-2009 is de eenmalige samenvoeging van de tweejaarlijkse conferentie van de wereldorganisatie ICDE (International Council for Open and Distance Education) en de jaarlijkse conferentie van de Europese organisatie EADTU (European Association of Distance Teaching Universities). De Maastricht Message staat op www.ou.nl/icde2009. De conferentie gaf input voor de UNESCO-conferentie 'The New Dynamics of Higher Education' begin juli in Parijs.





http://www.ou.nl/icde2009