TenneT: circa 1.800 kilometer extra door koop hoogspanningsnet Liander

11/06/2009 12:19

TenneT TSO B.V.


- Circa 1.800 kilometer aan verbindingen en zo'n 70 hoogspanningsinstallaties

extra in eigendom van TenneT


- TenneT nu eigenaar van hoogspanningsnetten Enexis, Delta én Liander


- Overname bedrijfsvoering start 16 juni

Vandaag hebben de directies van TenneT, n.v. Nuon en Liander (voorheen Continuon Netbeheer) hun handtekening gezet onder de officiële overeenkomst van de overname van de netten vanaf 110 kV (kilovolt) van Liander. TenneT koopt deze netten en de daarbij behorende telecomactiviteiten voor 362 miljoen euro. Het Liander-hoogspanningsnet bestaat uit circa 1.800 kilometer hoogspanningsverbinding en zo'n 70 transformatorstations in de provincies Friesland, Gelderland en Noord- en Zuid-Holland. De koop van de hoogspanningsnetten wordt later deze maand gevolgd door de fysieke overdracht van de bedrijfsvoering van de hoogspanningsnetten van regionaal netbeheerder Liander. Hoogspanningsnetten die onderdeel zijn van een cross border lease (in Flevoland en een deel van Gelderland), maar ook laag- en middenspanningsnetten vallen buiten de koop.

Ontwikkeling

De koop van de Liander-hoogspanningsnetten door TenneT volgt op de koop onlangs van die van Enexis en Delta en markeert de strategie van TenneT om één sterk landelijk hoogspanningsnet te creëren. Eergisteren heeft TenneT de 150- en 380 kilovolt-netten van Delta in eigendom gekregen. Twee maanden daarvoor, maart 2009, is reeds met Enexis (voorheen Essent Netwerk) overeenstemming bereikt over de koop van netten vanaf 110 kV. Met de koop van de hoogspanningsnetten van Liander heeft TenneT het vierde regionale transportnet gekocht. Alleen het hoogspanningsnet van Stedin (voorheen Eneco Netbeheer) maakt hiermee geen deel uit van het hoogspanningsnet vanaf 110 kV dat in eigendom is van TenneT.

Ook na deze transactie blijft Liander de grootste regionale netbeheerder met ruim 90.000 kilometer elektriciteitsnet en circa 37.000 km gasnet. Daarnaast zullen Liander en TenneT ook in de toekomst samenwerken aan innovaties om het beheer van hoogspanningsnetten beter en efficiënter te maken. Liandon - net als Liander behorend tot Alliander - blijft als supplier actief om onderhoud aan het hoogspanningsnet uit te voeren.

Het eigendom van het Liander-hoogspanningsnet vindt plaats met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2009. Eerder al, op 1 januari 2008 heeft TenneT het beheer van dit net gekregen op grond van de Wet Onafhankelijk Netbeheer. Ook deze koop van regionale hoogspanningsnetten is een uitvloeisel van de Wet Onafhankelijk Netbeheer en past in de ambitie van TenneT om te groeien.

Bedrijfsvoering

In het kader van een betere coördinatie van de bestuurbaarheid van het net begint TenneT deze maand ook met de fysieke overname van de bedrijfsvoering van de regionale netbeheerder. Op 16 juni start TenneT in het bedrijfsvoeringcentrum in Ede met het overnemen van de bedrijfsvoering van het Liander-net provincie Friesland. Later deze maand volgt de bedrijfsvoering van de provincies Gelderland en Flevoland. In september volgt dan nog Noord-Holland. Later dit jaar en in 2010 volgt de overname van de bedrijfsvoering van Enexis en Delta.

Over TenneT

Het transportnet van TenneT is de ruggengraat van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening, onder meer omdat alle grote centrales er op zijn aangesloten en omdat dit net verbonden is met het Europese net. Het is voor versterking van de leveringszekerheid belangrijk dat alle transportnetten eenduidig, centraal georganiseerd en bestuurd worden. De komende jaren steekt TenneT vele honderden miljoenen in het verbeteren en uitbreiden van het Nederlandse transportnet. De investeringen zijn noodzakelijk om in de toekomst aan de stijgende vraag naar transportcapaciteit te kunnen blijven voldoen en gelijktijdig de Nederlandse standaard van leveringszekerheid te blijven waarborgen. Op dit moment werkt TenneT aan een nieuwe hoogspanningsverbinding vanuit Borssele naar West-Brabant (Zuid-West 380 kV). Ook in andere delen van Nederland werkt TenneT aan uitbreiding zoals in de Randstad (Randstad 380 kV) en in het noorden (Noord-West 380 kV).

Over Liander

Liander is een regionale netbeheerder die elektriciteit transporteert naar 2,8 miljoen klanten en gas naar 2,1 miljoen klanten in de provincies Gelderland, Noord-Holland en grote delen van Flevoland, Friesland en Zuid-Holland. Liander is onderdeel van Alliander. Alliander is tot aan de splitsing van n.v. Nuon onderdeel van Nuon en zal naar verwachting per 1 juli 2009 geheel zelfstandig zijn.






Noot voor de redactie:



TenneT