FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: bonden wijzen eindbod Akzo Nobel voor nieuwe cao af

Vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond, De Unie en VHP Akzo Nobel hebben nog geen akkoord weten te bereiken met Akzo Nobel over een nieuwe cao voor de 5000 werknemers van het chemieconcern in Nederland. Akzo legde gisteren tijdens de vierde onderhandelingsronde een eindbod op tafel dat de bonden vervolgens afwezen. Zij gaan nu hun achterban raadplegen.
De vakbonden wilden met Akzo Nobel onder andere afspraken maken over een werkgarantie voor de looptijd van de cao, een loonsverhoging van
1,5%, `gelijk werk, gelijk loon' voor uitzendkrachten, 100% loondoorbetaling in geval van ernstig ziek zijn, pensioen en beperking van de bonussen voor de top van het bedrijf.
AkzoNobel wilde niet verder gaan dan 0,5% verhoging van de lonen per 1 juli van dit jaar. Wel wild AkzoNobel daarboven onder de noemer `sociale innovatie' een vijftal wajongers een kans geven en een tien werkervaringsplaatsen overeenkomen. De bonden vinden dat te mager.

De bonden gaan in de weken voor en na de zomervakantie het eindbod van AkzoNobel met hun leden bespreken. Ron Vos van FNV Bondgenoten: "Ons advies daarbij zal zijn dit eindbod als volstrekt uit balans zijnde te beoordelen en af te wijzen. We zullen daarbij onze leden vragen om, indien nodig, actie te voeren voor een betere cao".