Gemeente Den Haag

Geluid concert Kane binnen gestelde norm

Het geluidsniveau tijdens het concert van Kane afgelopen zaterdag in het ADO-stadion bleef binnen de gestelde norm. Voor het proefconcert was een geluidsnorm gesteld van 75 dB (A) voor de woningen die het dichtst bij het stadion liggen. De geluidsmetingen lieten tijdens het concert een geluidsniveau zien van 53 tot 55 dB (A) bij de woningen het dichtst bij het stadion.

De geluidsmetingen zijn door adviesbureau Peutz en de gemeente Den Haag uitgevoerd. Tijdens het concert is op drie locaties gemeten, onder andere bij de dichtst bij het stadion gelegen woningen. Daarnaast is ook in het stadion gemeten om daar het geluidsniveau te kunnen bepalen. Ook daar bleef het geluidsniveau onder het verwachte geluidsniveau van 103 dB (A): er werd een geluidsniveau van 102 dB (A) gemeten.
Naar aanleiding van het proefconcert zijn er twee klachten bij de gemeente binnengekomen over geluidsoverlast.

Ruimte voor reactie
ADO Den Haag heeft bij de gemeente een verzoek ingediend om de huidige milieuvergunning te wijzigen, zodat het in de toekomst mogelijk is ook popconcerten in het stadion te houden. Het concert van Kane was een proef om na te gaan of de wens van ADO om concerten te geven in het stadion toelaatbaar is. Afspraken over geluidsbelasting mogen niet overschreden worden. In de huidige milieuvergunning staat dat er maximaal 12 keer per jaar een bijzondere activiteit gehouden mag worden in het stadion. In het verzoek om de vergunning te wijzigen, vraagt ADO toestemming om vier van deze 12 evenementen met een hoger geluidsniveau te mogen houden.

Als het college besluit de milieuvergunning te wijzigen, dan start hiervoor de reguliere procedure. Dit betekent onder andere dat er een inspraakperiode van zes weken is. In deze periode ligt de te wijzigen vergunning ter inzage op de stadsdeelkantoren en andere daarvoor aangewezen locaties. Het staat iedereen vrij om dan te reageren op de voorgestelde wijziging van de milieuvergunning.