Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 9 juni 2009

Eigen Kracht-conferenties leveren succesvolle ondersteuning van kinderen, gezinnen en families Overijsselse jeugdzorg op eigen kracht

De Overijsselse instellingen voor Jeugd & Opvoedhulp, Bureau Jeugdzorg Overijssel en de provincie Overijssel presenteren een gezamenlijke visie op de inzet van Eigen Kracht-conferenties in de jeugdzorg. Indien er zich in een gezin problemen voordoen en er gezocht moet worden naar geschikte oplossingen is een Eigen Kracht-conferentie hèt middel om tot een plan te komen. Dit is het uitgangspunt van de gezamenlijke visie die op donderdag 11 juni door alle partijen wordt ondertekend. De provincie Overijssel wil dat met ingang van 2010 alle kinderen een Eigen Kracht-conferentie aangeboden krijgen, voor ze geïndiceerde zorg ontvangen. Om dit te realiseren hebben de verschillende partijen hard gewerkt aan deze gezamenlijke visie.

Eigen Kracht-conferentie
Een Eigen Kracht-conferentie helpt mensen die jeugdhulpverlening nodig hebben op een laagdrempelige manier de regie in eigen hand te nemen. Tijdens een Eigen Kracht-conferentie komt een jongere of een gezin bijeen met familie, vrienden en andere personen die een belangrijke rol in hun leven spelen. Samen met een onafhankelijke Eigen Kracht-coördinator bereidt de hoofdpersoon de conferentie voor. Degene over wie de conferentie gaat, is degene die bepaalt wie er bij zijn. Er wordt zoveel mogelijk familie en vrienden uitgenodigd, een locatie wordt geregeld en er wordt voor eten en drinken gezorgd. In het eerste deel van de bijeenkomst wordt de situatie besproken, meestal in afwezigheid van hulpverleners. Dan volgt het tweede, besloten, deel. Hierbij zijn alleen direct betrokkenen aanwezig. De Eigen Kracht-coördinator is bij het gesloten deel niet aanwezig. In dit gedeelte wordt het plan gemaakt. In het laatste deel presenteren de deelnemers het plan. Dit plan is de leidraad voor hulpverlening, waarmee het vraaggericht werken in de jeugdzorg vorm krijgt.

Al vanaf 2001 worden in Nederland Eigen Kracht-conferenties georganiseerd. Er hebben inmiddels meer dan 2.500 plaatsgevonden. Verschillende nationale en internationale onderzoeken laten zien dat Eigen Kracht werkt en resultaten boekt. Oplossingen worden altijd dicht bij huis gekozen. Hierdoor is vaak andere en minder zware hulp nodig. Door de kracht van het sociale netwerk worden problemen sneller aangepakt en ontstaat sneller een stabiele situatie. Veel mensen geven aan dat ze het prettig vinden om te voelen dat ze zelf voor een oplossing hebben gezorgd. Ook jongeren zijn enthousiast. Hoewel zij vaak aangeven dat een Eigen Kracht-conferentie best spannend is, vinden ze het niet meer dan logisch om mee te beslissen.



Ingezonden persbericht