Gemeente Spijkenisse


Eerste Jan Campertpenning uitgereikt

11 juni 2009

Jan Campertpenning

De eerste Jan Campertpenning werd woensdag 10 juni 2009 uitgereikt aan mevrouw Gerda Groenenboom - van Tol.

Dit gebeurde voorafgaand aan de raadsvergadering in de raadszaal van het gemeentehuis van Spijkenisse. Burgemeester Salet overhandigde de penning met bijbehorende speld aan mevrouw Groenenboom.

De gemeente Spijkenisse kent de Jan Campertpenning sinds januari van dit jaar. Mensen die een bijzondere betekenis hebben gehad voor de stad kunnen in aanmerking komen voor deze gemeentelijke onderscheiding.

Mevrouw Groenenboom werkt met tomeloze inzet en maatschappelijke betrokkenheid, zowel lokaal als landelijk aan verschillende projecten.

Lokaal

* Voorzitter van de stichting promotie 3e wereldwinkel (wereldwinkel Spijkenisse)

* Algemeen Bestuurslid van de Stichting werkgroep Noord (wijkcentrum Noord).

* Secretaris Groen Links, afdeling Spijkenisse.
* Opvang + politieke ondersteuning vluchtelingen.
* Milieugroep Spijkenisse

Landelijk

* Voorzitter ouderen werkgroep Groen Links
* Penningmeester Sneevliet Herdenkingscomité 1942

Tijdens de schooljaren van haar kinderen was zij lid van de oudercommissie van de Prins Bernhardschool. Later was zij lid van de Medezeggenschapsraad en van de Ouderraad van het Voortgezet Onderwijs de Ring van Putten.

Mevrouw Groenenboom maakt zich sterk voor Internationale solidariteit. Zo heeft zij lange tijd gestreden tegen de apartheid in Zuid-Afrika.

Ook was zij erg betrokken bij het Vluchtelingenwerk. In de jaren 80 begon zij bij het Chili Comité Spijkenisse. Later zette zij zich ook in voor vluchtelingen uit Eritrea en Somalië. Zij zorgde voor de eerste opvang van vluchtelingen, hielp bij de inrichting van hun woningen, en was een `oma' voor veel van de betrokken kinderen.

Vanaf 1981 fungeert zij als opvanggezin voor jongeren die problemen thuis hebben.

Daarnaast was mevrouw Groenenboom al vroeg politiek actief. Zij is begonnen als lid van de PSP. Deze partij is destijds gefuseerd met Groen Links. Zonder meer is mevrouw Groenenboom een drijvende kracht voor de afdeling Groen Links in Spijkenisse. Zij wisselde het raadslidmaatschap af met het steunfractie lidmaatschap. In 2002 werd zij voor het laatst gekozen in de raad. In verband met gezondheidsproblemen is zij in 2004 hiermee gestopt. Wel is zij sinds 2004 tot en met heden steunfractielid.

Mevrouw Groenenboom is iemand die initiatieven neemt, actief en creatief aan realisatie van de door haar gestelde doelen werkt en is daarin standvastig en volhardend. Zij heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt voor Spijkenisse en haar inwoners. Zij is een persoon die uitsluiting en segregatie bestrijdt en integratie en gemeenschapszin bevordert.

Deze kenmerken passen geheel bij de criteria die verbonden zijn aan de toekenning van de Jan Campertpenning.

Jan Campertpenning
De Jan Campertpenning en de bijbehorende speld zijn ontworpen door Helen Ferdinand, beeldend kunstenares uit Spijkenisse.