Gemeente Berkelland


Persbericht
11 juni 2009

Inspraak over uitgangspuntennotitie bestemmingsplan buitengebied Wethouder Johan Vennevertloo voor plattelandsontwikkeling: "interactief, gezamenlijk en integraal."

Het college van burgemeester en wethouders heeft de uitgangspuntennotitie bestemmingsplan buitengebied voor inspraak vrijgegeven. Wethouder Johan Vennevertloo in een korte toelichting. "Bij plattelandsontwikkeling in Berkelland is alles gericht op een interactieve, gezamenlijke en integrale aanpak. We zijn begonnen met de instelling van een gebiedscommissie die een cruciale en actieve rol heeft gespeeld bij het opstellen van de ruimtelijke visie buitengebied, RVB. Hierover heeft intensief overleg en inspraak plaatsgevonden. Vervolgens baseren we diverse vervolgprocessen op deze zelfde integrale visie. De voorliggende uitgangspunten zijn dus ook weer een uitwerking van de Ruimtelijke Visie Buitengebied."

Eerst uitgangspunten dan bestemmingsplan
Voor het buitengebied van Berkelland gelden nog altijd de bestemmingsplannen van de voormalige gemeenten Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo. De gemeente Berkelland werkt aan een nieuw bestemmingsplan. Daarvoor hebben we eerst een notitie opgesteld met -in het verlengde van de RVB- de belangrijkste beleidsuitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan. De gemeente maakte deze uitgangspuntennotitie in overleg met de gebiedscommissie. Er zijn twee redenen om eerst uitgangspunten te maken. Ten eerste weten we na de inspraak over de uitgangspunten en de reactie van de gebiedscommissie of we op de goede weg zijn. Daarnaast worden de uitgangspunten alvast gebruikt bij het toetsen van (bouw)vergunningen voordat het bestemmingsplan definitief is goedgekeurd.

Belangrijkste uitgangspunten
De uitgangspuntennotitie geeft allereerst aan welk landelijk en provinciaal beleid er voor het Berkellands buitengebied geldt. Daarna beschrijft de notitie de kenmerken van het gebied om vervolgens voor verschillende thema's beleidsuitgangspunten te benoemen. Zo zijn er uitgangspunten voor land- en tuinbouw, niet-agrarische bedrijvigheid, natuur, water, recreatie en wonen in het buitengebied. Daarbij gaat de notitie in op actuele onderwerpen als functieverandering van gebouwen en ontwikkelingsmogelijkheden voor de intensieve veehouderij.

Uniek proces
Het bestemmingsplan maakt deel uit van een aantal procedures die gelijkertijd naast elkaar lopen. Wethouder Johan Vennevertloo: "In alle bescheidenheid, maar ik meen dat we hier mogen spreken van een in meerdere opzichten uniek proces. Inhoudelijk is de voorloper van het bestemmingsplan, de Ruimtelijke Visie Buitengebied (RVB), voorbereid door de gebiedscommissie Berkelland, waarin belangenvertegenwoordigers vanuit het gebied zitting hebben. Er heeft daarnaast vanaf het begin veel, en op diverse momenten, overleg plaats gevonden met de achterban en later vond op omvangrijke schaal inspraak (400 mensen tijdens vijf bijeenkomsten) plaats. Vooruitlopend op de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) die op 1 juli 2008 van kracht werd, is voor wat betreft de RVB de officiële procedure voor een structuurvisie doorlopen. Naast voorloper van het bestemmingsplan buitengebied, vormt de Ruimtelijke Visie Buitengebied eveneens de basis voor het zogenaamde Landschaps Ontwikkelings Plan (LOP). Dit is er voor bedoeld om ons waardevolle (coulisse)landschap zoveel mogelijk te beschermen en te verbeteren. En inmiddels zijn gemeente en gebiedscommissie op basis van de RVB met verve met projecten aan de slag gegaan. Onder andere organiseerde de commissie een projectenmarkt waarbij iedereen initiatieven kon indienen. Deze initiatieven toetsen we dus weer aan de Ruimtelijke Visie. En eerder dit jaar mocht ik met gedeputeerde Harry Keereweer een convenant ondertekenen waarin afspraken zijn gemaakt over projecten voor een bedrag van 1,9 miljoen euro. Er is dus sprake van een geïntegreerde werkwijze waarbij diverse processen vanuit dezelfde basis gestart zijn."

Inspraak
Van 17 juni 2009 tot en met 11 augustus 2009 ligt het ontwerp van de uitgangspuntennotitie ter inzage in de Gemeentewinkel en de Servicepunten in Ruurlo, Eibergen en Neede. Volgens de gemeentelijke Inspraakverordening en de bijbehorende -procedure kan iedereen in deze periode zijn mening geven over het ontwerp van de uitgangspuntennotitie. Dit heet het indienen van zienswijzen. U kunt schriftelijk zienswijzen indienen door een brief te sturen naar burgemeester en wethouders van Berkelland, Postbus 200, 7270 HA in Borculo. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u contact opnemen met de afdeling Technisch Ontwerp en Realisatie, telefoonnummer 0545 - 250 250. Deze publicatie en de ontwerpuitgangspuntennotitie zijn ook te lezen via de gemeentelijke website (www.gemeenteberkelland.nl/actueel/ruimtelijke plannen).


---