Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Tussenstand aanpak overheid en recreatieondernemers regeldruk

De staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk, vroeg in september 2008 Recron en recreatieondernemers naar hun ervaringen met regeldruk. In gesprek met de Regiegroep Regeldruk werden 7 knelpunten vastgesteld. De overheid pakt deze punten op, zo bleek bij een bijeenkomst in Driebergen.

De overheid kijkt ten eerste of meer recreatieve nachtverblijven kunnen worden vrijgesteld van de verplichte vergunning. Daarnaast start het ministerie van VROM start in 2010 een onderzoek naar de wettelijke eisen voor zwemwater. Ook gaat de Voedsel en Warenautoriteit in het najaar van 2009 het beheer van speeltoestellen onderzoeken, en op veler verzoek met name de logboekverplichtingen tegen het licht houden. Ten vierde wordt in het najaar van 2009 bekeken of de vergunning voor kleine (biomassa) stookinstallaties afgeschaft kan worden. Het gebruiksbesluit heeft geen regeldrukvermindering opgeleverd, zo ondervinden ondernemers. Het ministerie van VROM heeft nu een werkgroep Brandmeldinstallaties opgericht die de klachten gaat bekijken. Ten zesde kijkt het ministerie van V&W de eisen voor buitensportondernemers op het gebied van personenvervoer versimpeld kunnen worden. Tot slot zal de overheid vanaf 1 januari 2009 voert de overheid op twee vaste momenten nieuwe regelgeving invoeren. De wetten moeten tijdig gepubliceerd worden op websites als www.antwoordvoorbedrijven.nl.

De samenwerking bij de aanpak van concrete knelpunten is zowel de recreatieondernemers, RECRON en de Regiegroep Regeldruk goed bevallen. Het merkbaar verminderen van de regeldruk voor ondernemers, daar draait het uiteindelijk om. De samenwerking draagt daar zeker aan bij. In de komende Recreactie staat meer over het traject. Leden van RECRON kunnen het verslag binnenkort nalezen in de ledenportal.