Rijksuniversiteit Groningen

Device physics of all-polymer solar cells

Datum: 12 juni 2009

Promotie: M.M. Mandoc, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Device physics of all-polymer solar cells

Promotor(s): prof.dr. P.W.M. Blom

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuw type plastic zonnecel beter na thermische behandeling

Organische (plastic) zonnecellen hebben een veel lager rendement dan de gebruikelijke anorganische zonnecellen. Maar ze hebben het voordeel dat ze relatief gemakkelijk en goedkoop kunnen worden geproduceerd. Het verbeteren van het rendement zal daarom een breed scala aan toepassingen mogelijk maken als aanvulling op, of zelfs als concurrentie voor, de anorganische cellen.

Tegenwoordig zijn de meeste efficiënte polymere zonnecellen gebaseerd op bulk heterojuncties van een polymeer als donor en een fullereen als acceptor. Lichtabsorptie in dit type cellen geschiedt voornamelijk in de polymeerfase van het mengsel. In de zogenaamde `geheel-polymere' zonnecellen is het fullereen vervangen door een geconjugeerd polymeer als acceptor. Daardoor hebben deze cellen het potentieel om hogere rendementen door lichtabsorptie in beide componenten mogelijk te maken. Het rendement van deze cellen is tot nu toe echter lager dan dat van `polymeer-fullereen' cellen.

Het proefschrift van Magda Mandoc behandelt de device-fysica van geheel-polymere zonnecellen en de mechanismen die hun prestaties limiteren. Zij onderzocht de eigenschappen van ladingstransport in geheel-polymere zonnecellen gebaseerd op derivaten van poly-p-fenyleen vinyleen (PPV), en het mechanisme van fotogeneratie. Het transport van elektronen in PPV-derivaten wordt geanalyseerd. De geheel-polymere zonnecellen die Mandoc bestudeerde, lijden onder de aanwezigheid van elektronentraps. Dit draagt bij aan extra recombinatieverliezen via door traps ondersteunde recombinatie. Het rendement van geheel-polymere zonnecellen neemt toe na een thermische behandeling. Mandoc onderzocht tevens de oorzaak van deze toename.

Magda Mandoc (Roemenië, 1979) studeerde natuurkunde aan de universiteit van Craiova. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials en gefinacierd door het Dutch Polymer Institute.

Laatst gewijzigd: 29 mei 2009 09:40