Universiteit Twente

Second Life, First Life, Half Life

Op 12 juni organiseren de Universiteit Twente en PLANETART in het Media Art Café Berlijn een discussie over de invloed van online sociale netwerken en virtuele werelden. Hoofdsprekers zijn Piet Hut, Anton Eliëns, Johnny Hartz Søraker, Viola van Alphen en Zsófia Ruttkay. Allen zijn zij op een professionele manier bekend met sociale netwerken en virtuele werelden op internet. Zij zullen praten over de invloed van een second life in een virtuele wereld. Wat is de motivatie van individuen om zo'n leven, naast het echte leven te beginnen?

Onze levens worden steeds vaker beïnvloed door online sociale netwerken en virtuele werelden, zoals Second Life, World of Warcraft en Half Life. Steeds vaker maken deze netwerken deel uit van iemands bestaan. Maar het handhaven van een second life naast een `echt' leven is niet voor iedereen weggelegd. Het grote publiek heeft vaak een verkeerd beeld over het gebruik van virtuele werelden en de invloed daarvan op ons leven. Op vrijdag 12 juni gaan vijf deskundigen met elkaar in discussies over deze sociale netwerken en virtuele werelden. Deze middag wordt georganiseerd door de Universiteit Twente en PLANETART en vindt plaats van 15.00 tot 17.00 uur in het Media Art Café Berlijn, Enschede. De bijeenkomst is toegankelijk voor alle belangstellenden.

Een aantal vragen,die tijdens de discussie aan bod kunnen komen, zijn: Wat zijn de beweegredenen van sommige mensen om uren per dag door te brengen in een virtuele wereld? Wat is er nodig om een virtuele wereld als plezierig te ervaren? Welke motivaties hebben mensen voor een second life? Zal de populariteit van virtuele werelden in de toekomst verder toenemen? Het panel, bestaande uit vijf deskundigen die ervaring hebben met Second Life als wetenschapper, artiest, filosoof, computertechnoloog en docent gaan hierover discussiëren. Voor het publiek is er de gelegenheid om vragen te stellen, mee te discussiëren of hun eigen ervaringen te delen.

Het panel

Piet Hut is Professor of Astrophysics and Interdisciplinary Studies aan het Institute for Advanced Study in Princeton, NJ, USA. Hij richtte een virtueel instituut op, de Meta Institute for Computational Astrophysics (MICA), die aanwezig is in verschillende virtuele werelden, zoals Qwag Forums, Second Life en OpenSim. MICA is uniek, omdat het de eerste organisatie voor professionele wetenschappers is in Second Life.

Anton Eliëns is coördinator van multimedia activiteiten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en daarnaast betrokken bij het opzetten van het curriculum van de nieuwe UT-opleiding Creative Technology. Hij houdt zich onder andere bezig met de ontwikkeling van spellen voor educatieve en zakelijke trainingen.

Johnny Hartz Søraker is promovendus bij de vakgroep Filosofie van de Universiteit Twente. Hij doet onderzoek naar de filosofie en ethiek van virtuele werelden.

Viola van Alphen is multimedia artiest, curator, organisator, consultant, nerd and zakelijk directeur van het jaarlijkse kunst, media, technologie en muziek festival GOGBOT en van PLANETART, organisatie voor de multi media kunst, internationaal de een van de toonaangevende organisaties met diverse festivals en cross media presentaties (Second Life). Kunst is niet alleen het tonen met mooie beelden en vaardigheden, maar gaat ook over filosofie, kritiek, hacken en innoveren.

Zsófia Ruttkay is wiskundige en computerdeskundige. Zij werkt aan kunstmatige intelligentie en houdt zich bezig met communicatief gedrag van virtuele mensen. Ze is gefascineerd door de nieuwe interactie-, communicatie- en expressietechnologieën die de computer biedt. Zsófia is de drijvende kracht achter het ontwerp en de ontwikkeling van de nieuwe, interdisciplinaire opleiding Creative Technology aan de Universiteit Twente.