Gemeente Moerdijk


12-06-2009: Financiële toekomst Moerdijk minder rooskleurig

In februari j.l. was er informatie over de financiële situatie van de gemeente Moerdijk. Er werd toen een tekort voorzien voor de 2010 van 2 miljoen euro. Dat werd deels veroorzaakt door de recessie, deels door Moerdijks beleid en ambities die meer geld zouden gaan kosten. Na deze informatie is voortvarend aan de slag gegaan met de voorbereiding van de begroting 2010. Nu, in juni, blijkt uit de berekeningen voor 2010 en verder dat er een tekort dreigt van 3,2 miljoen euro.

In 2011 en 2012 wordt dat gat nog groter, namelijk 4,1 miljoen. Vanaf 2012 wordt het jaarlijkse structurele tekort begroot op 3,2 miljoen euro. Dit bedrag wordt tot 2,1 miljoen veroorzaakt door de effecten van de recessie. De resterende 1,1 miljoen wordt veroorzaakt door alle wensen en ambities die er op dit moment nog zijn. Daarbij zijn uitvoeringskosten van allerlei beleid, nieuwe zaken die volgens diverse notas nog moeten worden opgepakt, ontwikkelingen in bestaand beleid en de acties die nog openstaan vanuit het Collegewerkprogramma.

Kadernota
Al deze zaken zijn verwerkt in de Kadernota. Deze nota bevat de uitgangspunten voor het opstellen van de begroting 2010. Eén van die uitgangspunten is bijvoorbeeld geen extra belastingverhoging boven de reguliere indexering. De kadernota bevat nu nog geen specifieke veranderingen op begrotingsposten. De financiële ontwikkelingen gaan op dit moment zo snel dat het college nog niet voldoende afwegingen daarvoor heeft kunnen doen. Daarom is de Kadernota op hoofdlijnen samengesteld.

De eerdere opdracht om 2 miljoen euro te vinden is nu verhoogd. Het college heeft de taak op zich genomen om voor de toekomst 4,1 miljoen euro aan ruimte te vinden. Daarbij wordt gedacht aan het screenen van uitgaven en inkomsten en aan het nagaan van mogelijkheden tot bezuinigingen.Deze taakstelling valt in drie tranches uiteen. In de Kadernota neemt het college op zich om sowieso 9 ton minder uit te geven. Dat is de eerste tranche.

De tweede tranche bevat onderzoeken naar het mogelijk verminderen van uitgaven op allerlei budgetten. Voor de begrotingsbehandeling moet duidelijk zijn of dit iets oplevert.

De derde tranche bevat het opstellen van verschillende scenarios. Ieder scenario zal een mogelijkheid beschrijven om financiële ruimte te vinden. Dit zal begin 2010 klaar zijn zodat de gemeenteraad weloverwogen en onderbouwde keuzes kan maken.

De gevolgen voor de begroting 2010 zijn hiermee duidelijk. Er zullen meer uitgaven dan inkomsten zijn en daardoor zal er een tekort zijn. Dat tekort kan worden gedekt uit de algemene reserve. De algemene reserve kan gezien worden als een spaarpot, waaruit in slechte tijden geld kan worden gehaald om een tekort weg te werken. Deze spaarpot is echter niet oneindig. Voor de jaren 2011 en verder moeten de bezuinigingsmaatregelen uit de 3e tranche leiden tot een sluitende begroting. De Kadernota staat op de agenda van de raadsvergadering van 18 juni. Bovendien worden dan ook de jaarrekening van 2008 en de 1e bestuursrapportage 2009 behandeld.

Jaarrekening 2008
Voor de jaarrekening 2008 werd al een overschot voorzien in november 2008. Dat overschot is al gereserveerd voor allerlei zaken. Dit heeft de gemeenteraad in november al besloten. Het overschot blijkt nu nog iets groter te zijn. Er is nog 838.000 euro over om te bestemmen voor éénmalige activiteiten. Het college wil daarvan 528.000 euro bestemmen voor activiteiten die nog overlopen vanuit 2008 naar 2009. Dan blijft er nog 310.000 euro over. Dat wil het college bestemmen voor andere éénmalige activiteiten.


1e bestuursrapportage 2009
De 1e bestuursrapportage 2009 geeft het overzicht van de stand van zaken van de lopende begroting 2009. Op verschillende budgetten worden mutaties gedaan. Sommige posten worden hoger, sommige lager. De totale som levert uiteindelijk een voordeel op van 40.000 euro. Dat geeft aan dat we -over alle budgetten gezamenlijk gezien- de uitgaven vrijwel gelijk lopen met de begroting. Er is 1 flinke incidentele meevaller te melden. Het betreft een btw-claim in het kader van de HSL. De fiscus heeft ten onrechte aan de gemeente een naheffingsaanslag opgelegd. Daartegen heeft Moerdijk bezwaar gemaakt. Nu is er een uitspraak van de Hoge Raad die ons in het gelijk stelt. Omdat wij de naheffingsaanslag al in 2004 als kosten hebben verantwoord betekent het dat het bedrag dat nu wordt teruggestort als éénmalige meevaller beschikbaar komt. Dit levert in 2009 een voordeel op van 500.000 euro.