ABVAKABO FNV

Onderzoek Inspectie Gezondheidszorg onderstreept waarschuwingen ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV, de grootste vakbond in de zorg, waarschuwt al geruime tijd dat de kwaliteit van de thuiszorg achteruit gaat als direct gevolg van de marktwerking. De bond heeft regelmatig aangegeven dat het in bepaalde thuiszorginstellingen ontbreekt aan gecertificeerd en deskundig personeel. Gisteren werd dit bevestigd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport over de kwaliteit van de thuiszorgmarkt.

Omdat er geen eisen aan (commerciële) startende thuiszorginstellingen worden gesteld, kan iedereen een eigen organisatie beginnen. Dit komt de kwaliteit van de zorg absoluut niet ten goede. Thuiszorg is zorg verlenen en het op tijd signaleren van gezondheidsrisico's, terwijl veel startende organisaties hiervoor geen gekwalificeerd personeel aannemen, maar goedkoper en ondeskundig personeel. De vakbond vindt dit onverantwoord en onderstreept dat de kwaliteit van de geleverde diensten gewaarborgd moet worden. Dit kan onder andere door afspraken in de cao te maken over opleiding en kwalificaties van werknemers in de sector.

Daarom is het volgens ABVAKABO FNV voor de kwaliteit van de dienstverlening belangrijk dat de cao Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) algemeen verbindend wordt verklaard. Op die manier vindt er ook geen onderlinge concurrentie plaats tussen de werknemers. De algemeen verbindend verklaring van de cao VVT is dan ook speerpunt van de bond in de komende onderhandelingen. In de aankomende weken zoekt de bond hiervoor steun bij de politieke partijen.