Stichting Kinderpostzegels Nederland

nieuws

Staatssecretaris Albayrak neemt onderzoek naar
kinderrechten in asielzoekerscentra in ontvangst
Ontwikkeling kinderen in asielzoekerscentra ernstig bedreigd

In Nederland wonen zes- tot achtduizend kinderen met hun ouders in een asielzoekerscentrum (azc). De situatie van deze kinderen voldoet niet aan de eisen die het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind stelt. Ze krijgen te maken met vele knelpunten die met elkaar samenhangen en elkaar versterken.

Het meest fundamenteel zijn de lange duur van de procedure en de opvang, het vele verhuizen en het gebrek aan informatie over alles waarmee ze worden geconfronteerd. De ontwikkeling van kinderen die in een azc verblijven, wordt daarmee ernstig bedreigd. Dat is de conclusie van het onderzoeksrapport 'Kind in het centrum: Kinderrechten in asielzoekerscentra', dat vandaag is aangeboden aan staatssecretaris Albayrak van Justitie. Het onderzoek werd uitgevoerd door unicef Nederland in opdracht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (coa), Kinderpostzegels en unicef Nederland.

Kind in het centrum: Kinderrechten in asielzoekerscentra Voor het eerst is met 'Kind in het centrum: Kinderrechten in asielzoekerscentra' de situatie van kinderen, die in gezinsverband in een asielzoekerscentrum leven, in kaart gebracht. Vervolgens is gekeken of wordt voldaan aan de beginselen van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind, dat Nederland in 1995 ratificeerde. Er is gesproken met kinderen, ouders en deskundigen, en er werden vele literatuurbronnen geraadpleegd.

Het onderzoek concentreert zich op negen aspecten die samen het leven van de kinderen bepalen: gezin en opvoeding, wonen, recreatie, spel en vrije tijd, onderwijs, gezondheid, veiligheid, procedure, financiën en participatie. In het onderzoeksrapport is per onderwerp geïnventariseerd welke knelpunten de kinderen, ouders, deskundigen en de literatuur signaleren. Voorbeelden zijn het moeilijk aangaan van vriendschappen, achterblijvende schoolprestaties, gebrek aan privacy en speelmogelijkheden en een verstoorde relatie met ouders. Veel van deze knelpunten zouden in een normale situatie voor kinderen niet direct problemen opleveren, maar in een asielzoekerscentrum vormen ze door de opeenstapeling ervan een ernstige bedreiging voor de ontwikkeling van de kinderen.

Uit het onderzoek komen drie fundamentele knelpunten naar voren:


* De lange duur van de procedure en daarmee van de opvang. De geïnterviewde kinderen in het onderzoek wonen gemiddeld 4,7 jaar in een asielzoekerscentrum in Nederland. De opvang is niet ingericht op dat langdurige verblijf.

* Het vele verhuizen door de organisatie van de opvang en de asielprocedure. De kinderen in het onderzoek verhuizen, in de 4,7 jaar dat ze in Nederland zijn, gemiddeld 2,5 keer. Ter vergelijking: gezinnen in Nederland verhuizen gemiddeld eens in de tien jaar.

* Het ontbreken van informatie op alle gebieden, zoals school, gezondheid en clubs. Kinderen en ouders weten niet waar ze aan toe zijn en wat hun (on)mogelijkheden zijn. Dat geeft onnodige extra onrust en een machteloos gevoel.

Het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind gaat uit van (het belang van) het kind en verplicht de Nederlandse overheid om goed te zorgen voor alle kinderen in Nederland, dus ook voor asielzoekerskinderen. Daarbij heeft de overheid een extra verantwoordelijkheid voor vluchtelingenkinderen, omdat zij bijzonder kwetsbaar zijn. Ouders in asielzoekerscentra zijn door de situatie waarin zij zich bevinden vaak niet goed in staat om voor hun kinderen te zorgen. In die gevallen heeft de overheid de plicht de ouders te ondersteunen en waar nodig zelfs de opvoedingstaak over te nemen. Uit het onderzoek blijkt dat dat te weinig gebeurt.

Aanbevelingen

Het onderzoeksrapport biedt 65 aanbevelingen die erop gericht zijn om de situatie van kinderen in asielzoekerscentra in lijn te brengen met het Kinderrechtenverdrag. De opvang moet stroken met dit verdrag, de duur van de asielprocedure moet worden beperkt en er moet een eind komen aan het vele verhuizen. Bovendien moeten kinderen en ouders goed worden geïnformeerd over hun leven in Nederland. Het gezin dient te worden ondersteund, de huisvesting verbeterd en er moeten mogelijkheden komen voor vrijetijdsbeoefening. Ook het onderwijs, de gezondheidszorg en de veiligheid moeten worden verbeterd, en de asielprocedure en de financiële situatie van kinderen worden aangepakt. Ten slotte moeten kinderen veel meer betrokken worden bij hun leven in het azc en in de Nederlandse samenleving.

Kind in het centrum: Kinderrechten in asielzoekerscentra (samenvatting) Het zijn stuk voor stuk aanbevelingen die getuigen van een mentaliteitsverandering, waarbij het besef ontstaat dat voor deze kinderen even goed moet worden gezorgd als voor andere kinderen in Nederland. Het komt aan op een betere coördinatie tussen alle partijen die betrokken zijn bij het leven van kinderen in asielzoekerscentra.

Het volledige rapport 'Kind in het centrum: Kinderrechten in asielzoekerscentra' en de samenvatting zijn te downloaden op www.kind-in-azc.nl.