Rathenau Instituut


Tweede Kamer ondervraagt ministers over nanotechnologie

Nanotechnologie is belangrijk, daar is iedereen het over eens. Maar investeert de overheid op de goede manier? Is er voldoende aandacht voor mogelijke risico's? Over die vragen vond donderdag 11 juni een debat plaats in de Tweede Kamer. De vaste commissie voor Economische Zaken (EZ) discussieerde met de ministers Van der Hoeven (EZ), Cramer (VROM) en Donner (SZW).

Voorlopersrol
Nederland doet het goed volgens veel Kamerleden. Maar hoe blijven we aan de top? "Hoe kunnen we universiteiten tot meer samenwerking met bedrijven dwingen?" was de vraag die Ton Elias (VVD) stelde. Marianne Besselink (PvdA) zag een voorlopersrol van Nederland op het gebied van risico's: "Nederland kan haar voorsprong op het gebied van risico's vermarkten." Minister Van der Hoeven antwoordde dat de overheid jaarlijks al veel geld investeert in nanotechnologie. Nieuwe plannen worden bekostigd vanuit de aardgasgelden (FES-ronde) en daarover is pas meer duidelijkheid met Prinsjesdag.

De Kamerleden verwezen regelmatig naar het rondetafelgesprek met experts en belanghebbenden dat vorige week werd gehouden. Ook het Rathenau Instituut was daarbij present.

Risico's in kaart
De plannen van de overheid om de risico's in kaart te brengen vonden veel Kamerleden vrijblijvend of zelfs onduidelijk. Het Kabinet stuurde deze week haar reactie op het SER-advies over omgaan met nanodeeltjes op de werkvloer. Volgens Sharon Gesthuizen (SP) lijkt het alsof het Kabinet belangrijke onderdelen van het SER-advies naast zich neerlegt. Bijvoorbeeld het invoeren van een meldingsplicht.

Minister Donner (SZW) antwoordde dat die plicht er al is via de Risico Inventarisaties en Evaluaties (RI&E) in het kader van de ARBO-wet. Het heeft volgens hem geen zin om wet op wet te stapelen. Ook minister Cramer (VROM) vindt dat de Kamerleden te snel willen. "Eind 2012 verwachten we overzicht te hebben over de risico's. Voor onzekere risico's als die van nanomaterialen is dat echt een rap tempo."

Het Rathenau Instituut doet al een aantal jaar onderzoek naar de maatschappelijke impact van nanotechnologie.

Meer informatie:

* Project Risico's nanodeeltjes en beleid