Leefbaar Rotterdam


vrijdag, juni 12, 2009

Leefbaar torpedeert Urban Podium

Het Urban Culture Podium is van de baan. Dankzij een motie van Leefbaar Rotterdam dient wethouder Grashoff (GL) per direct te stoppen met alle activiteiten in de Maassilo. Daarmee kan er een dikke streep door de plannen van het college, dat al sinds 2006 krampachtig probeert een urban podium van de grond te krijgen.

Leefbaar raadslid Anton Molenaar stelde de ontwikkelingen rond de urban soap met verbazing te hebben gevolgd. Eerst zou dit home base voor het jongerenjaar begin 2009 gereed zijn, later werd het 1 mei en tenslotte bleek op 29 mei dat het dit jaar helemaal niet doorgaat. Pas in 2010 zou het kunnen worden opgeleverd, maar in een afgeslankte vorm. En aan deze afgeslankte vorm moet hetzelfde budget van 11 miljoen besteed worden!

Molenaar vindt het onbegrijpelijk hoe Grashoff met gemeenschapsgeld omspringt. Hij vergeleek de aankoop van de Maassilo met het kopen van een te groot huis. Molenaar: Dan kun je het verkopen en een kleiner huis kopen. Het verschil zet je op de bank, zoals elke goed huisvader dat zou doen. Dit college besluit echter om het grote huis voor miljoenen kleiner te maken. Weer worden gemeenschapsgelden verkwist! Het blijkt nu dat er geen enkele reden was om een ondernemer voor 2,9 miljoen uit te kopen. Waarom heeft het college een jaar geleden haar huiswerk niet gedaan? Waarom is er toen geen inspectie van een architect geweest in de Maassilo? Dan was het college tot dezelfde conclusie gekomen als de voltallige oppositie, vele mensen uit de sector en talrijke jongerenorganisaties die allen stellen dat urban kleinschalig zijn plaats dient te veroveren.

Eerst iets kopen en dan pas gaan onderzoeken of het geschikt is voor je doel. Dat is hetzelfde als een huis kopen op internet op basis van dat mooie geveltje op het plaatje... maar owee als je de sleutel omdraait.

In november vorig jaar was er nog een nipte meerderheid voor de urban plannen van wethouder Grashoff. De voor-stemmers deden dit toen met name om het jongerenjaar 2009 te redden. Het urban podium zou namelijk een essentieel onderdeel van dit jaar worden. Nu blijkt dat het urban podium niet alleen veel kleiner wordt, maar ook pas in 2010 wordt opgeleverd, was ook dit argument van tafel. Met name Jerry van de Waarde (VVD) voelde zich enorm bekocht door de wethouder en stemde nu voor de Leefbaar motie. Ook Ronald Motta van de PvdA hield wederom zijn rug recht en stemde als enige vanuit de coalitie voor de motie. Dat was, met de steun van D66, SP, VVD en de ChristenUnie, voldoende om de realisatie van het Urban Podium af te schieten.

Wethouder Grashoff oogde aangeslagen, maar liet de toegestroomde media na het debat weten geen uitvoering aan de motie te willen geven. Een sluiting van het urban podium zou miljoenen kosten, aldus de wethouder. Dit zegt voldoende over het democratische gehalte van de wethouder, reageerde Molenaar. Weigeren lijkt me onmogelijk. Volgens Molenaar kost alleen doorgaan met dit aantoonbare fiasco miljoenen. "Het is een valse voorstelling van zaken van de wethouder dat stoppen met de Maassilo geld zou kosten kosten. De exitkosten zijn nihil. De verbouwing heeft nog niet plaatsgevonden en er zijn nog geen contracten afgesloten. De Maassilo draait nog steeds onder de oude eigenaar en kan in zijn geheel zo worden doorverhuurd. In concreto wordt hiermee het restant van de 11 miljoen euro (geschat op 7,5 miljoen) veilig gesteld. De kleinschalige alternatieven zoals bijvoorbeeld het oude Waterfront of vergelijkbare locaties op Zuid zullen hooguit enkele tonnen bedragen. Tel uit uw winst: 7.000.000 gered!"