Ministerie van Financiën

Europees Hof steunt Nederland in strijd tegen zwartspaarders

Nieuwsbericht | 12-06-2009 | Belastingen op inkomen, winst en vermogen

Op 11 juni 2009 heeft het Europees Hof de Belastingdienst in het gelijk gesteld in twee zaken van belastingplichtigen met zwart geld op spaarrekeningen in het buitenland. Staatssecretaris De Jager is blij met dit belangrijke, positieve signaal van het Hof en ziet het als een steun in de rug in zijn strijd tegen zwartspaarders.

Een zaak betrof een persoon met een geheime bankrekening bij de KB-Lux bank in Luxemburg. De andere zaak ging over een belastingplichtige met zwart geld op een bankrekening in Duitsland. In beide zaken heeft de Belastingdienst na ontdekking van deze buitenlandse bankrekeningen navorderingsaanslagen opgelegd over de laatste 12 jaar. De Hoge Raad heeft op 12 maart 2008 aan het Europees Hof de vraag voorgelegd of de Belastingdienst over zoveel jaar terug mag navorderen. Bij verzwegen inkomsten uit Nederland mag namelijk maar over een periode van 5 jaar worden nagevorderd.

Het Europees Hof heeft nu uitgesproken dat deze langere navorderingstermijn is gerechtvaardigd, vanwege de doeltreffendheid van fiscale controles en om belastingfraude te bestrijden. Het is ook gerechtvaardigd om over al die jaren boetes op te leggen in de situatie dat geen sprake is van vrijwillige inkeer.

Deze beslissing van het Europees Hof is een belangrijke steun voor Nederland in de bestrijding het ontduiken van belastingen via het buitenland. In veel gevallen vindt ontdekking van dit soort belastingfraude pas na jaren plaats. Door toepassing van de langere navorderingstermijn wordt voorkomen dat frauderende belastingplichtigen voor jaren buiten de 5-jaarsperiode alsnog aan belastingheffing zouden ontkomen. Dit speelt met name in de zaken waarbij sprake is van bankrekeningen in landen met een bankgeheim, zoals blijkt uit de onderhavige KB-Lux-zaak, maar ook het lopende onderzoeksproject Bank Zonder Naam en het onderzoek naar bankrekeningen in Liechtenstein.

Verwante dossiers


* Belastingen op inkomen, winst en vermogen