Ministerraad


Langere zittingsduur gemeenteraden herindelingsgemeenten

Persbericht | 12-06-2009

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met een wetsvoorstel dat verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden regelt in die herindelingsgemeenten waar dat nodig is.

Om te voorkomen dat twee maal binnen een jaar
gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, worden de gemeenteraadsverkiezingen uitgesteld in die gemeenten die per 1 januari 2011 worden heringedeeld. Kiezers in deze gemeenten gaan niet in maart 2010 - als de rest van Nederland een nieuwe gemeenteraad kiest - naar de stembus, maar eind 2010. Daarvoor is het noodzakelijk dat de zittende gemeenteraden in deze herindelingsgemeenten tot de herindelingsverkiezingen kunnen aanblijven.

Gemeenten die hier op basis van een herindelingsadvies voor in aanmerking kunnen komen zijn:

* Andijk, Wervershoof en Medemblik

* Bussum, Muiden, Naarden en Weesp

* Scherpenzeel, Renswoude en Woudenberg

* Wunseradiel, Bolsward, Sneek, Wymbritseradiel, Nijefurd en Gaasterland-Sleat

* Bergen, Gennep, Mook en Middelaar

* Margraten en Eijsden

* Lith en Oss

* Bodegraven en Reeuwijk

* Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen

Voor deze gemeenten is het Arhi-proces (wet algemene regels herindeling) en/of het wetgevingsproces in een zodanig stadium dat er nog geen wetsvoorstellen tot herindeling naar de Tweede Kamer zijn gezonden. Behalve voor het wetsvoorstel tot herindeling van Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen waarvan de stemming in de Tweede Kamer is aangehouden in afwachting van een variantenonderzoek door de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.