NEN


In aantocht! - NEN-EN 16001 Energiemanagementsysteem

vrijdag 12 juni 2009, 11:46

Komende zomer zal NEN de eerste Europese norm voor Energiemanagementsystemen publiceren. De NEN-EN 16001- Energy Management systems- requirements with guidance for use.

Deze Europese norm is een krachtig instrument om bedrijven te ondersteuning bij het besparen van energie en kosten. Deze norm biedt richtlijnen voor allerlei organisaties van klein tot groot die op een systematische wijze hun energieprestaties willen verbeteren. Daarnaast kunt u zich onderscheiden van u internationale concurrenten door het invoeren van dit Europees erkend energiemanagementsysteem in u organisatie waarmee u systematisch kunt werken aan Energiebesparing en broeikasgasreductie.

De norm sluit zeer goed aan bij de bestaande norm NEN-EN-ISO 14001 voor milieumanagementsysteem en daarmee ook goed integreerbaar in een bestaand milieuzorgsysteem. De methodiek is gebaseerd op het formuleren van een energiebeleid en doelstellingen om daarmee continue verbetering te realiseren. Ook kunnen de organisaties zich bijvoorbeeld laten certificeren tegen de NEN-EN 16001 norm.

De NEN-EN 16001 geeft richtlijnen aan alle organisaties die: a) Systematisch de energiehuishouding willen verbeteren b) Een energie management system willen opzetten, invoeren, verbeteren en of onderhouden
c) Zichzelf willen verzekeren dat de energiehuishouding op orde conform de laatste inzichten
d) Dit wenst aan te tonen aan klanten, derden, etc. e) Hun energiemanagement willen laten certificeren door derden conform de norm
f) Zelf hun energiemanagement wensen te beoordelen, evalueren tegen de norm

Energiebesparing en energie-efficiency behoren tot de top prioriteiten voor Europese Unie. In december 2008 is een omvangrijk EU energie- en klimaat pakket gepresenteerd met drie hoofdtargets voor 2020: 20% Reductie broeikasgassen (30% als in Copenhagen een mondiaal verdrag wordt vastgelegd); inzet van 20% hernieuwbare brandstoffen en 20% toename energie-efficiency.

Het Nederlandse normalisatie instituut helpt u verder NEN zal dit najaar met de lancering van de NEN-EN 16001 in samenwerking met marktpartijen en Senternovem informatiebijeenkomsten en trainingen organiseren. In overleg met de marktpartijen vertegenwoordigd in de normcommissie Energie Management worden Nederlandse praktijkgidsen en andere behulpzame tools ontwikkeld zoals bijvoorbeeld een Energie management checklist waarmee u zelf kunt beoordelen hoe u scoort ten aanzien van de NEN-EN 16001 eisen. U inbreng in de nationale normcommissie wordt zeer op prijs gesteld. Maak u interesse voor deelname aan de commissie, trainingen of informatiebijeenkomsten kenbaar via energy@nen.nl en wij houden u op de hoogte van al de ontwikkelingen

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bert Dijkstra, e-mail: energy@nen.nl of telefoon (015) 2690 108.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 16001:2008 Ontw. en (Norm) NEN-EN-ISO 14001:2004 nl (Norm) NEN Energiemail (Publicatie) In aantocht! - NEN-EN 16001 Energiemanagementsysteem (Nieuwsbericht)