Provincie Noord-Holland
PvdA: "Noord-Hollandse aandelen Nuon niet verkopen"

De PvdA Noord-Holland is tegen de verkoop van de provinciale aandelen in energiebedrijf Nuon aan Vattenfall. De PvdA wordt daarbij gesteund door een ruime meerderheid van Provinciale Staten, zo bleek tijdens de bespreking in de Statencommissie Financiën, Europa, Personeel en Organisatie (FEPO). Maandag 15 mei wordt het onderwerp besproken in Provinciale Staten.

De provincie heeft 9,16 procent van de aandelen van NUON. Andere (grote) aandeelhouders, zoals de provincie Gelderland en Friesland, maar ook de gemeente Amsterdam willen de aandelen verkopen zodat Nuon straks in bezit komt van het Zweedse Vattenfall. Noord-Holland is het hier niet mee eens. Tijdens FEPO-vergadering 8 juni bleek dat op de Ouderenpartij na alle fracties tegen de verkoop van NUON aan Vattenfall zijn.

De PvdA is niet overtuigd van de noodzaak van schaalvergroting en wil graag dat de overheid een belangrijke rol blijft spelen bij zoiets belangrijks als de energievoorziening. PvdA-statenlid Rob Meerhof: "Als wij willen inzetten op duurzame ontwikkeling moeten we een heel belangrijk instrument daarvoor - een goed functionerend energiebedrijf - niet uit handen geven. De PvdA is ervan geschrokken dat Vattenfall bij het opstellen van de contracten door een zakelijk minimalistische houding eerdere beloften niet contractueel wenst vast te leggen. Eerst toezeggen dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, maar vervolgens niet bereid zijn om dit uitgangspunt netjes op te nemen in de officiële overeenkomst. Dat wekt geen vertrouwen in de toekomst. Ik begrijp niet dat andere aandeelhouders daar kennelijk overheen stappen".

Naar het oordeel van de PvdA stond in het oorspronkelijke besluit van (inmiddels demissionaire) Gedeputeerde Staten onvoldoende duidelijk dat Noord-Holland tegen verkoop is. Op aandringen van meerdere fracties, waaronder de PvdA, zal het provinciebestuur het concept-besluit daarom wijzigen in een heldere tegenstem, uit te brengen tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Op voorstel van PvdA-statenlid Rob Meerhof zal bovendien het besluitpunt over wat er gebeurt als een meerderheid van de aandeelhouders wel wil verkopen worden geschrapt.

Meerhof: "Niet het standpunt van anderen moet leidend zijn tijdens de aandeelhoudersvergadering van 17 juni, maar dat van ons zelf. Wanneer straks inderdaad een meerderheid van 80% voor verkoop blijkt dan zal de provincie moeten afwegen wat dit betekent voor de waarde van de Noord-Hollandse aandelen. Besluitvorming daarover komt tegen die tijd aan de orde in Provinciale Staten, daar willen wij niet nu al op vooruit lopen".

Noot voor redacties