Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Herstel rustplaatsen Paleis Het Loo voltooid

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Paleis Het Loo als nationaal museum worden vanaf zondag 21 juni aanstaande de gerestaureerde rustplaatsen in de paleistuin voor publiek opengesteld. De restanten van een terras met overdekte zitplaatsen en een waterbassin kwamen bij archeologisch onderzoek in 2003 aan het licht en zijn nu in oorspronkelijke staat hersteld.

In september 2008 werd de reconstructie van de Boventuin van Paleis Het Loo voltooid. Wat nog restte om de presentatie van de formele tuin compleet te maken, was het herstel van de oorspronkelijke tuinafsluiting. Achter de Colonnades in de Boventuin bevond zich namelijk in de tijd van koning-stadhouder Willem III een terras met overdekte rustplaatsen (zitbanken), dat zicht bood op een lager gelegen bassin met een fontein en fraai mozaïekwerk. Vanaf deze plek had men een schitterend uitzicht over het achterliggende natuurgebied. De restanten van het bouwwerk kwamen in 2003 aan het licht bij archeologisch onderzoek. Onder meer werden oorspronkelijke waterleidingbuizen uit 1693 aangetroffen, die het water van de hoger gelegen Veluwe naar de tuin van Het Loo voerden. De bewaard gebleven fundamenten vormden samen met prenten en historische beschrijvingen het uitgangspunt voor het herstel.
Onder de Colonnades in de tuin is een fotopresentatie ingericht met toelichting op de restauratiewerkzaamheden en er verschijnt een geïllustreerde publicatie.

De herstelwerkzaamheden zijn onder verantwoordelijkheid van de Rijksgebouwendienst uitgevoerd door bouwbedrijf Van Laar BV uit Vaassen en hebben ongeveer een half jaar in beslag genomen. Met de afronding hiervan is op 21 juni de oorspronkelijke formele tuinaanleg van Paleis Het Loo in zijn geheel hersteld.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn.
Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Gesloten 's maandags, tenzij een feestdag.
Entree E 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p.
Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen.

Navigatieadvies: Amersfoortseweg (7313 AA).
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102, halte Paleis Het Loo;
buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen),

halte Gedenknaald.
Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772463

---- --