Gemeente Amersfoort

Persbericht Amersfoort 750 - vrijdag 5 juni 2009

Versierd Amersfoort 750 in beeld gebracht

De mooist versierde straten van Amersfoort worden op de verjaardag van de stad, vrijdag 12 juni 2009, vastgelegd door een speciale camera-auto. Dat de stad feest viert is duidelijk zichtbaar, onder meer doordat inwoners en bedrijven ruim 15.000 vlaggen hebben uitgestoken. De beelden zijn diezelfde dag te volgen via www.amersfoort750.nl.

Sinds de festiviteiten voor Amersfoort 750 in maart zijn begonnen, worden de Amersfoortse straten steeds feestelijker. In de aanloop naar de verjaardag zelf bereiken de versieringen een hoogtepunt. Bewoners worden opgeroepen hun straten nog extra te versieren. Op woensdag 10 juni wordt via een huis-aan-huiskrant een raamposter verspreid.

Feestelijke buurten en straten
De route van de camera-auto wordt gebaseerd op het beeld van de Amersfoortse straten in de dagen voor 12 juni: de meest feestelijke straten worden vastgelegd. Per wijk gaat het gemiddeld om twee of drie straten. De beelden van de jarige stad vormen een tijdsdocument, waarmee wordt vastgelegd hoe Amersfoort er in het jubileumjaar uitziet. Door uitzending via internet kan iedereen bovendien meegenieten van de feestsfeer in de stad.

Start opnames
De auto met de camera vertrekt op 12 juni, om 7.00 uur vanuit het hart van de stad: bij de Onze Lieve Vrouwe Toren. Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper geeft het startschot voor de opnames met een ontbijtje. In de loop van de ochtend verschijnen de eerste opnames op www.amersfoort750.nl. Naast de beelden uit de wijken, komen er ook opnames van de prachtig versierde binnenstad.

Meest feestelijke straat
De mooiste straat op 12 juni wint een barbecue voor de hele straat. De winnaar wordt bekend gemaakt op zondag 21 juni, tijdens het tweedaags evenement Allemaal Amersfoorts.

Amersfoort 750
"Samen vieren wij feest op grond van gisteren en met het oog op morgen" is het motto van Amersfoort 750. Veel activiteiten gedurende het feestjaar (van 21 maart tot en met 12 september) spelen zich af op buurt- en wijkniveau, waardoor de hele stad betrokken is. Bijna zes maanden lang is de stad in de ban van de verjaardag, met activiteiten 'van, voor en door de stad'. Van 4 tot en met 14 juni wordt Het Verjaardagsfeest gevierd, met onder meer de Parade en een dagelijks Spektakelstuk bij de Onze Lieve Vrouwetoren en de historische Koppelpoort van Amersfoort. Ook gaat er een Vliegend Festival door alle wijken.

Noot voor de redactie,