Aantal meldingen van ouderenmishandeling neemt fors toe

12/06/2009 08:28

MOVISIE

Het aantal meldingen van ouderenmishandeling is fors toegenomen: in 2008 zijn 662 meldingen gedaan van ouderenmishandeling ten opzichte van 366 in 2007, een stijging van 81%. Dienstverleners zijn alerter op de signalen van ouderenmishandeling en doen vaker melding. Op 15 juni is World Elder Abuse Awareness Day en wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor ouderenmishandeling.

Naar schatting krijgen jaarlijks meer dan 130.000 ouderen in Nederland te maken met ouderenmis-handeling. In 2008 was in 71% van de gevallen de melding afkomstig van beroepskrachten zoals politieagenten, ouderenadviseurs, medewerkers van de woningbouwvereniging, (wijk)verpleegkundigen, helpenden of ziekenhuismedewerkers. 15% van het aantal meldingen komt van het slachtoffer zelf en 9% is afkomstig van familie of anderen. De cijfers zijn voornamelijk afkomstig van steunpunten Huiselijk geweld, meldpunten overlast bij GGD's en consultatienetwerken uit bijna alle regio in Nederland.

15 juni Wereldbezinningsdag Ouderenmishandeling

Op World Elder Abuse Awareness Day vragen het Landelijk Platform Ouderenmishandeling (LPBO), MOVISIE en Vilans extra aandacht voor ouderenmishandeling bij zowel burgers als professionals.

Zo is op 15 juni in Arnhem een kennistafel voor managers en beroepskrachten in de ouderenzorg met o.a. Mirjam van Dongen, ambassadeur STOP Ouderenmishandeling en voorzitter LPBO Ouderenmishandeling.

Website ouderenmishandeling

Op 15 juni wordt ook de nieuwe website www.movisie.nl/ouderenmishandeling gelanceerd. Hier kunnen professionals en burgers terecht voor het landelijk overzicht van de meldpunten ouderenmishandeling en meer informatie over ouderenmishandeling.

Het project STOP Ouderenmishandeling, het opzetten van een infrastructuur van meldpunten en hulpverlening bij ouderenmishandeling en de webpagina's zijn mogelijk dankzij financiële steun van het ministerie van VWS.

Achter gesloten deuren

Ouderenmishandeling vindt plaats achter gesloten deuren en komt voor in alle lagen van de bevolking "Bij oudere mensen gaat het in een kwart van de gevallen om ontspoorde zorg. Partners of andere familie die uit onmacht en overbelasting overgaan tot lichamelijk geweld of bijvoorbeeld psychische vernedering", aldus Maria van Bavel, senior Adviseur Bestrijding Ouderenmishandeling van MOVISIE.

Plegers zijn vaak mensen die heel nabij staan: partners, kinderen, buren, kennissen of hulpverleners. Psychische mishandeling komt bij ouderenmishandeling het meest voor, dan lichamelijke, vervolgens financiële uitbuiting. Het merendeel van de slachtoffers woont zelfstandig, al dan niet met partner of kinderen. In ruim driekwart van de gevallen is ouderenmishandeling gericht op vrouwen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.movisie.nl/ouderenmishandeling