Ingezonden persbericht


Persbericht

Vrijdag 12 juni 2009

Employability Metalektro vergroot in 2008

Meer beroepsopleidingen vergoed in jubileumjaar

Leidschendam - A+O maakt zich al 25 jaar sterk voor de permanente ontwikkeling en scholing van werknemers in de Metalektro en voor de instroom van jongeren in de techniek. Vandaag is het jaarverslag van A+O Metalektro over 2008 verschenen. Het jubileumjaar stond in het teken van World Class Performance, blijven leren én presteren.

De boodschap van A+O staat na 25 jaar nog stevig overeind, want door toenemende internationale concurrentie en technologische en demografische ontwikkelingen vraagt de Nederlandse Metalektro om extra inspanningen. Instroom, doorstroom en ontwikkeling van mensen in de Metalektro zijn nu belangrijker dan ooit. Gedreven en bekwame vakmensen zijn immers onmisbaar om bedrijven er na de crisis weer bovenop te kunnen helpen. Vandaar dat de Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro (A+O) zich inzet voor werkgevers en werknemers in deze uitdagende sector. Dit doet A+O al sinds 1983.

Investeren in medewerkers
De belangrijkste doelen zijn het bevorderen van kwantitatief en kwalitatief voldoende instroom in de sector en het bevorderen van de ontwikkeling van werknemers in de sector. Om dit laatste te realiseren, stimuleert A+O bedrijven om persoonlijk ontwikkelingsgesprekken (pop) met werknemers te voeren. Als stimulans biedt A+O sinds 2008 vastgestelde vergoedingen voor cursussen die voortkomen uit een pop, met als doel de employability van medewerkers te vergroten. Dit leidt tot flexibele en weerbare werknemers in een turbulente economie. Van deze regeling is veel gebruik gemaakt. Het aantal vergoeding voor beroepsopleidingen nam ook fors toe. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de focus in 2008 heeft gelegen op het investeren in de zittende medewerkers.

Ambassadeurs
Naast financiële vergoedingen investeerde A+O afgelopen jaar in samenwerkingsverbanden zoals Bureau TOP, dat promotionele activiteiten organiseert om jongeren te interesseren in techniek, en TechniekTalent.nu een samenwerkingsverband van verschillende fondsen met als doel meer instroom en behoud van (jonge) mensen in de techniek. Het opgebouwde netwerk van inmiddels 21 A+O-ambassadeurs vormt een klankbord voor de regiomanagers. Hierin kunnen zij kennis opbouwen en uitwisselen, met elkaar sparren en elkaar enthousiasmeren. Vier ambassadeurs komen in het jaarverslag aan het woord. "Het initiatief van A+O om een dergelijk netwerk op te bouwen getuigt van visie op ontwikkeling" aldus een van de ambassadeurs.