Kabinet verhoogt WSW-borging

Het kabinet heeft op voorstel van Minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie besloten om de WSW-borgingsgrens te verhogen van ¤ 200.000 naar ¤ 240.000. Het verhogen van de gr grens moet corporaties helpen bij de financiering van hun sociale nieuwbouwwoningen.

Deze verhoging is één van de maatregelen van een samenhangend pakket waar woningcorporaties gebruik van kunnen maken. Hierdoor verwacht Van der Laan dat corporaties een stevige rol spelen bij het stimuleren van de woning- en bouwmarkt.

Eerdere maatregelen waren:


* Tijdelijke verhoging van de WSW-borgingsgrens naar ¤ 350.000 voor de aankoop vann onverkoopbaar gebleken nieuwbouwwoningen.


* Energie-investeringsaftrek (EIA) voor bestaande huurwoningen.


* Onderzoek naar de voor- en nadelen van een extra financieringsprogramma voor corporaties, gericht op het veilig stellen van financieringsmogelijkheden van corporaties.

Tegenover dit pakket van faciliteiten verwacht Van der Laan van de corporatiesector de bereidheid om zich tot het uiterste in te spannen met betrekking tot de volgende investeringen:


* Extra investeringsinspanning voor nieuwbouwproductie van huur- en koopwoningen.


* Versneld energiebesparende investeringen in 2009 en 2010; 100.000 in beide jaren.


* Regelen van hulp bij financiële problemen eigenaar-bewoners in de koopsector.

Aedes heeft laten weten de corporaties op te roepen en deze verwachtingen waar te maken. Het kabinet is verheugd, in de aanpak van de woningcrisis weer naast Aedes te staan.

Categorieën: Economie, Huisvesting

Bron: Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer