Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Concertgebouw zet deuren wagenwijd OPEN

Amsterdam, 13 mei 2009 - Op zaterdag 13 juni trakteert het Concertgebouw het publiek op de eerste editie van Het Concertgebouw Open. Tussen 10.00 en 17.00 uur zet het Concertgebouw zijn deuren wijdopen voor iedereen die gratis een kijkje wil komen nemen in de Amsterdamse muziektempel. De dag zal in het teken staan van optredens door het veelkleurige en veelzijdige amateurtalent dat Amsterdam rijk is. Presentator van Het Concertgebouw Open is Paul de Leeuw.

Om 10.00 uur 's ochtends opent burgemeester Job Cohen feestelijk Het Concertgebouw Open aan de voorzijde van het gebouw. Aansluitend gaat het programma van start met een reeks aan muzikale activiteiten.

Direct na opening van de deuren zijn op het Stadspodium optredens te zien van talentvolle Amsterdamse amateurmusici. In het hele gebouw klinkt muziek uit alle delen van de stad: van gospelzangers uit Zuidoost tot een Cubaans koor uit West en van tapdancende jongeren uit Osdorp tot een swingende Bigband uit Zuid.

Tijdens Het Concertgebouw Open vindt ook de finale plaats van de Talentenjacht voor Amsterdamse kinderen van 9 t/m 12 jaar. Na verschillende voorrondes strijden de afgevaardigde finalisten om de eerste prijs: de solistwinnaar zal worden benoemd tot 'Muziekburgemeester van het Concertgebouw'. Daarnaast ontvangen de winnaars een geldbedrag ten behoeve van talentontwikkeling.

Naast het Stadspodium en de Talentenjacht biedt Het Concertgebouw Open de hele dag door gratis toegankelijke publieksactiviteiten: een Silent Disco, rondleidingen, een Open Zang Podium, een workshop hobo en fagot bouwen, op de foto met Maria Callas, een Indiase Ramayana (vertelling met zang en muziek), een Bulgaars koor, een symfonieorkest, Italiaanse theatermuziek, zang door senioren, Leerorkest met o.a. Emmy Verheij en nog veel meer.

Een speciale vermelding tot slot voor twee optredens: Karsu Dönmez, de 19-jarige Amsterdamse zangeres die al in Carnegie Hall optrad met eigen liedjes en ook wel de 'Nederlandse Norah Jones' wordt genoemd. En de 7-jarige Alexander de Bie, die in de Grote Zaal delen uit Bachs Toccata in d-moll zal spelen op het fameuze Maarschalkerweerdorgel. Het actuele programma van Het Concertgebouw Open is te vinden op www.concertgebouwopen.nl

HET CONCERTGEBOUW OPEN
Zaterdag 13 juni 10.00 - 17.00 uur
Toegang gratis
Presentatie: Paul de Leeuw

Het Concertgebouw Open maakt deel uit van Tempel zonder drempel, een programma waarmee het Concertgebouw de komende seizoenen participatie en publieksverbreding binnen het Concertgebouw wil stimuleren. Tempel zonder Drempel wordt financieel mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het VSB Fonds, de Vandenbroek Foundation, het Fonds voor Cultuurparticipatie en Het Concertgebouw Fonds.